Şefa executivului britanic, Theresa May, a avertizat cu privire la „o încălcare catastrofală şi de neiertat a democraţiei” dacă parlamentarii ţării sale resping acordul privind Brexit-ul şi dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută cu doar două zile înainte de votul în Camera Comunelor.

Premierul britanic a făcut apel la parlamentari „să facă ceea ce este bine pentru ţară” şi să-i sprijine controversatul plan de „divorţ”. May a apreciat că Marea Britanie riscă să părăsească UE fără un acord sau, dacă parlamentarii nu sunt dispuşi să-şi asume nesiguranţa pe care o presupune un Brexit fără acord, atunci Marea Britanie s-ar putea să nu mai părăsească deloc UE, scrie Agerpres.

În ceea ce a descris drept „cea mai mare şi cea mai importantă decizie pe care orice parlamentar al generaţiei noastre va fi nevoit s-o ia”, premierul May a insistat că a sosit momentul ca oamenii politici „să se achite” de sarcinile lor în faţa poporului.

Press Association relatează că premierul britanic s-a confruntat cu apeluri din partea predecesorului ei, John Major, de a revoca articolul 50 al Tratatului UE, care reglementează părăsirea blocului comunitar de către un stat membru, în scopul de a opri Brexit-ul, deoarece, a avertizat el, o ieşire fără acord ar fi „condamnabilă din punct de vedere moral”.