/DOC/ ANI, dată în judecată pentru eliberarea certificatelor de integritate lui Șor și Plahotniuc. Reacția instituției

15 ianuarie 2019, ora 16:00

„Prin actul emis de Autoritatea Națională de Integritate a fost constatată integritatea ambilor candidați și confirmă posibilitatea lor de a candida pentru ocuparea funcției publice – deputat în Parlament. Considerăm actul sus-menționat ilegal în fond, fapt ce generează nulitatea lui”, se spune în cererea de chemare în judecată.

Potrivit autorilor, atât Șor, cât și Plahotniuc au ocupat anterior funcțiile publice și au fost înlăturați din funcțiile ocupate pentru motive de corupție, încălcarea Constituției și a legilor R. Moldova.

Astfel, de Vlad Plahotniuc se spune că acesta a fost eliberat din funcția de prim-vice-președinte al Parlamentului printr-un vot de neîncredre. Autorii fac referire la nota informativă care a stat la baza Hotărârii adoptate în acest sens și în care se menționează că „în perioada de la numire în funcție și până la moment dlui Plahotniuc i-au fost aduse numeroase acuzații cu privire la dubla identitate, implicarea acestuia în atacurile de tip raider dar și în alte activități care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova în general..”

În privința lui Șor se amintește că Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care actualul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.

Într-un răspuns pentru Moldova Curată, Victor Moloșag, șeful serviciului de presă al ANI, a declarat că autoritatea respectă întocmai legea privind modul de eliberare a certificatelor de integritate, dar societatea nu a înțeles pe deplin care este esența acestora.

”În societate este o percepție denaturată referitoare la eliberarea certificatelor de integritate. ANI este obligată prin lege ca oricărei persoane care i se adresează să elibereze acest certificat. Autoritatea poate fi dată în judecată dacă nu va elibera aceste certificate solicitanților. Deoarece legea obligă ANI să le elibereze în termen de 15 zile de la solicitare. Așa cum vă duceți la medic și solicitați certificatul de sănătate – chiar dacă persoana e bolnavă, medicul este obligat să elibereze acest certificat. La fel și în cazul cazierului judiciar și a cazierului de integritate pe care îl eliberează CNA. Instituțiile sunt obligate prin lege să elibereze aceste documente. Noi nu putem să nu le eliberăm cuiva”, a declarat Victor Moloșag pentru Moldova Curată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram