/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Șor și Bogatico, doi primari, candidați la parlamentare, condamnați în prima instanță, cu certificate de integritate diferite

missing
17 ianuarie 2019, ora 11:57

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite, pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, condamnați în prima instanță. Este vorba despre primarul degrevat din funcție a orașului Orhei, Ilan Șor, și primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, potențial candidat la parlamentare pe circumscripția nr. 4 (Rîșcani). 

În certificatul lui Victor Bogatico este menționat, în aliniatul cu privire la dreptul de a ocupa anumite funcții publice, despre faptul că acesta a fost condamnat pe articolul 326 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova. Totodată, în certificatul de integritate al lui Ilan Șor, și el condamnat penal în primă instanță, nu există vreo mențiune de acest gen. În ambele cazuri, dosarele se află pe rol la în instanțele de apel, la Curtea de Apel Bălți, în cazul lui Bogatico, și la Curtea de Apel Cahul, în cazul lui Șor.

Certificatul de integritate al lui Victor Bogatico

Certificatul de integritate al lui Ilan Șor

Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al ANI, Victor Moloșag, ne-a spus că nu cunoaște deocamdată detalii despre aceste cazuri, dar se va documenta și va reveni cu un răspuns din partea instituției pe parcursul zilei de astăzi.

UPDATE, ORA 12.10 Ulterior, reprezentantul ANI a venit cu o explicație: „În certificatul de integritate, mențiunile ce țin de actele de constatare ale Comisiei Naționale se iau din baza de date a Autorității. Ce ce depinde de hotărârile  instanței de judecată, ANI  solicită informații de la Inspectoratul Național de Probațiune. Informațiile referitoare la domnii menționați, și în cazul unuia, și în cazul altuia, este informație care a parvenit de la Inspectoratul Național de Probațiune. Cum primim această informație, așa o includem în certificat”, a comentat Victor Moloșag.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune ne-au spus că au nevoie să se documenteze și ne-au rugat să facem o solicitare de informații în scris.

Ilan Șor a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile parlamentare atât pe circumscripția națională, cât și pe circumscripția uninominală nr. 18, Orhei. În privința lui Victor Bogatico, cel care vrea să candideze pe circumscripția uninominală nr. 4, Rîșcani, nu a fost luată deocamdată o decizie de Consiliul Electoral de Circumscripție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram