/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Povești de viață, surprinse de femei. La Chișinău a fost inaugurată prima expoziție fotografică realizată în exclusivitate de femei

missing
18 ianuarie 2019, ora 19:32

Lucrările au fost realizate de cele șase participante, în cadrul unui program de instruire și burse, menit să susțină fotografia documentară și fotojurnalismul în rândurile femeilor din Moldova. Sub ghidajul a două fotografe renumite din România, acestea au încercat să transmită istoriile de viață ale oamenilor de rând. Fotojurnalista Liliana Botnariuc a ales să aducă în vizorul publicului „drumul laptelui”, care începe de la găleată și sfârșește pe rafturile din magazine.

Eu mi-am dorit foarte mult să arăt această poveste. Truda oamenilor din sat, care se trezesc la cinci dimineața ca să rânească bălegarul, ca să spele ucerul, să-l șteargă, să mulgă, să ducă vacile pe câmp, să muncească zilnic”, Liliana Botnariuc, fotojurnalistă.

Lucrarea Nadejdei Roșcovan surprinde viața unei tinere, care suferă de o boală ce-i afectează mersul. Pentru că abia se ține pe picioare, singurul ei sprijin este bunica și ea, afectată de maladiile bătrâneței.

„Această fată nu este monitorizată de cineva. Ea se îngrijește singură, dar orice lucru pe care îl face reprezintă un mare efort pentru ea. De fiecare dată când își curăță aceeași cartofi se taie, se frige, cade, se lovește”, Nadejda Roșcovan, fotojurnalistă.

Lucrările fotografelor au fost apreciate de cei câțiva spectatori.

„Îmi pare rău că mulți nu au venit să vadă pentru că sunt abordate foarte multe probleme.”

„Fiecare lucrare prezintă un interes deosebit. Aici găsim și durere, și dragoste, și grijă, și mamă, și dragoste de patrie, adică e o gamă foarte largă de subiecte care ne face ca să atragem atenția la această expoziție”

Proiectul a fost organizat de Asociația Reporterilor Oameni și Kilometri, care au oferit participantelor patru luni la dispoziție pentru a se documenta.

„Ideea a venit în urma altor proiecte de ale noastre. A fost un alt program de burse pentru fotografi, la care au fost recepționate foarte multe dosare de ale băieților. Și atunci am simțit o lipsă de fete. Ne-am gândit că, cu siguranță, și femeile din Republica Moldova pot face fotografii documentare bune și să le oferim oportunitatea și lor ca să exerseze”, Victoria Bortă, organizatoare.

La eveniment au fost expuse doar o parte dintre fotografii, versiunile integrale urmând să fie publicate pe site-ul organizației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram