Reprezentanții Blocului ACUM DA PAS spun că au acționat în instanța de judecată Comisia Electorală Centrală (CEC) prin care solicită să fie anulată decizia Comisiei, prin care a fost stabilit numărul secțiilor de votare.
Potrivit copreședintei ACUM DA PAS, Maia Sandu, la stabilirea numărului secțiilor de votare au fost încălcate prevederile Codului Electoral, care spune că, la stabilirea numărului și locului deschiderii secțiilor de votare trebuie să se țină cont de prezența la vot a cetățenilor la ultimele alegeri și de înregistrarea prealabilă.
„S-a făcut abstracție de la ambele prevederi. S-au deschis secții de vot acolo unde nu s-au înregistrat nimeni sau e forate mic numărul celor înregistrați, iar acolo unde s-au înregistrat cetățeni, nu s-au deschis secții de vot. Spre exemplu, în Germania ar fi trebuit să se deschidă cel puțin încă două secții de vot, la fel și în Franța, Marea Britanie, Canda, SUA, România, unde s-au înregistrat mai mulți cetățeni. Nu înțelegem, la ce bun li s-a mai cerut oamenilor să se înregistreze”, a spus Maia Sandu.
Reprezentanta ACUM, care la alegeri concurează și pe circumscripția nr. 50 (Europa de Vest), susține că trebuiau să fie deschisă câte o secție de votare, în cel puțin încă 26 de orașe.
„În Italia s-a mai încălcat o prevedere. Există date exacte ale Institutului de Statistică din Italia, acolo locuiesc 131 814 de cetățeni ai Republicii Moldova, dacă am face niște calcule, atunci aici ar trebui să se deschidă cel puțin 60 de secții de votare, dar vor fi deschise doar 29”, a mai spus Sandu.
La rândul său, președinta CEC, Alina Russu, a spus că fiecare concurent electoral are dreptul să se adreseze în instanță, în cazul în care nu este de acord cu anumite decizii ale Comisiei: „Eu respect dreptul oricărui concurent, o poate face, aplicând normele în vigoare”, a spus Russu.
De asemenea, reprezentanții ACUM DA PAS cer Comisiei Electorale Centrale să adopte, ca și la alegerile precedente, o decizie prin care să permită moldovenilor din diasporă să voteze cu pașaportul expirat.
„În caz contrar, circa jumătate de milion de cetățeni riscă să nu poată vota”, a spus copreședinta blocului ACUM. Aceasta a spus că, dacă CEC nu va adopta o asemenea hotărâre, membrii blocului se vor adresa, de asemenea, în instanța de judecată.
În același timp, cei de la ACUM solicită ca autoritățile să modifice legea și să le ofere posibilitatea alegătorilor de peste hotare să voteze timp de două zile: pe 23 și 24 februarie. Aceștia argumentează solicitarea prin faptul că alegătorii aflați peste hotare trebuie să parcurgă distanțe mai lungi pentru a ajunge la secțiile de votare.
În total, potrivit CEC, pentru viitoarele alegeri parlamentare vor fi deschise 2143 de secții de votare, dintre acestea, 125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.