/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Lecții pe șantier! Peste o sută de elevi ai unui centru de instruire din Chișinău învață într-o clădire care e în proces de demolare

missing
28 ianuarie 2019, ora 18:03

Fac lecții în timp ce instituția este demolată, bucată cu bucată. Se întâmplă la un centru de instruire din cartierul Telecentru al capitalei, unde sunt predate profesiile periculoase. În locul clădirii, urmează să fie ridicat un complex locativ de lux. Angajații sunt nemulțumiți că li s-a oferit prea puțin timp pentru a se evacua, iar autorizația de demolare ar fi expirat deja. De partea cealaltă, atât firma de construcție, cât și autoritățile municipale spun că actele sunt în regulă.

Demolarea centrului de instruire de pe stradă Pan Halippa din capitală a început acum o săptămână, spun angajații. Când echipa TV8 a ajuns în clădire, muncitorii dădeau jos etajul superior. Însă, imediat ce au văzut că sunt filmați, aceștia au părăsit încăperea în grabă.

Indignat de situația creată, unul dintre angajații centrului, care muncește aici de 22 de ani, a decis să ceară ajutorul presei.

BORIS BESCARAVAINÎI, ȘEF PE GOSPODĂRIE: „Eram în lista de neprivatizați, apoi domnul Voronin ne-a pus în lista de privatizare. Ne-au privatizat. Acum ne mută în altă parte, ca să construiască aici ceva”.

Șeful pe gospodărie se plânge că studenții centrului sunt nevoiți să învețe și să susțină examene în timp ce alături au loc lucrări de demolare. Acesta mai este indignat că a fost anunțat că trebuie să elibereze încăperea abia acum o lună. Li s-a oferit și un sediu alternativ, însă acesta nu ar avea condiții pentru studii, mai spune bărbatul.

BORIS BESCARAVAINÎI, ȘEF PE GOSPODĂRIE: „Ei au început să ne mute deodată, nu era aranjat nimic acolo. Reparația este în toi. De WC nici nu s-au apropiat încă. Noi nu putem să mutăm oamenii acolo, pentru că condițiile sunt zero”.

Alți angajați au fost mai rezervați în comentarii. Fostul director, care activează acum ca specialist principal, nu a vrut să ne vorbească în fața camerei, invocând motive de securitate.

După demolare, aici va fi ridicat un bloc de locuit cu mai multe etaje. Fostul director al centrului susține că autorizația firmei de construcție ar fi deja expirată și că este nevoie de alta. Ne-a prezentat în acest sens și un document primit de la Direcția de Arhitectură și Urbanism a Primăriei Chișinău. De partea cealaltă, reprezentanții companiei de construcție au precizat că au toate actele în regulă și că vor oferi spațiu și pentru centru, atunci când clădirea va fi gata.

PAVEL ȚIGĂNAȘ, SPECIALIST, RELAȚII CU PUBLICUL: „Când va fi construit complexul locativ, vor fi două spații comerciale, unde 400 metri pătrați vor fi pentru Centrul de Instruire”.

Direcția de Arhitectură și Urbanism a confirmat pentru TV8 că actele companiei sunt în regulă și că aceasta a început demolarea până pe 12 decembrie, când autorizația era valabilă.

La centrul de Instruire se oferă cursuri pentru persoanele cu profesii periculoase, cum ar fi sudorii, angajații de la stațiile PECO sau cei care utilizează substanțe chimice.

Autoare: Ana Sîrbu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram