/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Abuzuri și hărțuiri în campanie. Observatorii internaționali ai misiunii ENEMO au raportat primele îngrijorări legate de desfășurarea alegerilor

missing
04 februarie 2019, ora 19:29

„ENEMO constată cu îngrijorare cazuri de hărțuire, atacuri verbale și fizice împotriva unor candidați și deteriorarea materialelor de campanie, deja în primele zile de campanie”, Dritan Taulla, șeful misiunii internaționale ENEMO.

Astfel, observatorii internaționali au condamnat aceste atacuri, care-i împiedică pe candidați să-și desfășoare campania electorală în mod liber. Totodată, ei au îndemnat organele de drept să prevină și să investigheze promt astfel de cazuri. Observatorii au condamnat și criticile aduse asociației „Promo-LEX”, după publicarea rapoartelor de monitorizare. Membrul CEC, Iurie Ciocan, a menționat anterior că ONG-ul nu trebuie să mai facă astfel de rapoarte, iar cei din PD au recomandat ca încălcările depistate să fie anunțate partidului direct.

ENEMO este ferm convinsă că orice observare profesională și imparțială a alegerilor interne și internaționale nu poate contribui decât la consolidarea legitimității și la îmbunătățirea oricărui proces electoral, astfel că rapoartele unei astfel de observații ar fi binevenite în orice moment în timpul perioadei electorale”, Dritan Taulla, șeful misiunii internaționale ENEMO.

Observatorii mai spun că unii candidați s-au plâns și că membrii autorităților electorale de circumscripție au fost prea stricți cu verificarea semnăturilor. Astfel, nu li s-a permis să corecteze greșeli tehnice minore, iar multe semnături au fost invalidate pe loc. Experții ENEMO au constatat că aceste greșeli se datorează și faptului că mulți candidați și grupuri de inițiativă nu erau prea informați despre cum să colecteze corect semnăturile. Următorul raport al misiunii internaționale ENEMO va fi publicat după alegeri și va cuprinde constatările generale pentru acest scrutin. Misiunea ENEMO în Moldova este formată din opt experți internaționali staționați la Chișinău și 5 echipe a câte 2 observatori dislocate în diferite regiuni în țară.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram