/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Clasamentul mondial al libertății economice: Moldova se regăsește printre țările cu o economie „prevalent non-liberă”

missing
06 februarie 2019, ora 16:14

Potrivit raportului economia în R. Moldova este „prevalent non-liberă” (mostly unfree), iar dintre cele 44 de țări din regiunea Europei, Moldova se situează pe locul 40, în același timp scorul său global este sub mediile regionale și mondiale. Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 și respectiv 147.

Țara noastră a înregistrat o ușoară creștere la șapte indicatori din 12, printre care : dreptul de proprietate, eficiența juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor și altele. Totodată, a înregistrat un scor scăzut la capitolele: Integritatea Guvernului, libertatea muncii și libertatea comerțului. La capitolele privind investițiile scorurile au rămas aceleași ca și anul trecut.

Potrivit indexului, susțin că deși este binecuvântată cu o climă moderată și o fermă productivă, economia Moldovei ar trebui să fie mai prosperă. „Impasul politic intern cauzat în parte de Rusia subminează reforma structurală și realizarea potențialului țării. Guvernul a încercat să abordeze punctele slabe din sectorul financiar, însă creșterea economică este îngreunată de corupția endemică și de interdicția Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. Economia rămâne vulnerabilă în fața capacității administrative slabe, a intereselor birocratice instabile, a prețurilor la combustibili mai mari, a presiunii politice și economice ruse și a separatismului nerezolvat în regiunea transnistreană”, se spune în raport.

Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă sunt considerate țări cu cele mai libere economii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram