/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Freedom House: Democrația din lume, în declin. Cum stă Moldova la acest capitol

missing
06 februarie 2019, ora 09:57

Autorii raportului susține că declinul a atins toate părțile lumii și a afectat, deopotrivă, țările libere, parțial libere și cele deloc libere. Fiecare regiune, cu excepția zonei Asia-Pacific, are un scor mediu inferior pentru 2018 decât în 2005, și chiar Asia a scăzut dacă sunt excluse țările cu mai puțin de un milion de persoane – în majoritate state mici din Pacific. Nu țările libere, ca grup, au suferit o scădere semnificativă a scorurilor, dar și țările libere sau parțial libere, de asemenea, au scăzut.

R. Moldova rămâne în zona galbenă a țărilor „parțial libere”, deși a pierdut trei puncte de la raportul din 2018, coborând de la 61 la 58 de puncte. Moldova a obținut nota trei pentru respectarea „drepturilor politice”, patru pentru  „libertăţilor civice” și 3,5 pentru  „evaluarea libertății”. Notele au fost acordate pe o scară de la unu (nota cea mai bună) la şapte (nota cea mai proastă).

În schimb, Ungaria și Serbia au pierdut statutul de stat liber, fiind calificate drept state „parțial libere”. În Ungaria acest lucru s-a întâmplat din cauza atacurilor susținute asupra instituțiilor democratice ale țării de către partidul Fidesz al primului-ministru Viktor Orbán, care și-a folosit majoritatea parlamentară pentru a impune restricții asupra sau opoziției, mass-media, mediul academic, ONG-urile, instanțele, solicitanții de azil și sectorul privat începând cu 2010.

Statutul Serbiei a scăzut din cauza deteriorării desfășurării alegerilor, a încercărilor continue ale guvernului și a mass-mediei aliate de a submina jurnaliștii independenți prin campanii de hărțuire și acumularea de facto de către președintele Aleksandar Vučić a unor puteri executive care sunt în conflict cu rolul său constituțional.

Nicaragua și Zimbawe au pierdut statului de state parțial libere fiind calificate drept state deloc libere, iar Zimbawe și-a schimbat statul în direcția diametral opusă, din stat deloc liber, devenind stat parțial liber.

Totodată, autorii raportului au menționat un declin al democrației și în Statele Unite ale Americii.

„Provocările pentru democrația americană testează stabilitatea sistemului său constituțional și amenință să submineze drepturile politice și libertățile civile din întreaga lume. Ca parte a raportului din acest an, Freedom House oferă o evaluare specială a stării democrației în Statele Unite la jumătatea mandatului președintelui Donald Trump. Deși democrația din America rămâne robustă după standardele globale, aceasta a slăbit semnificativ în ultimii opt ani, iar atacurile actuale ale președintelui asupra statului de drept, a jurnalismului bazat pe fapte și a altor principii și norme ale democrației amenință declinul în continuare”, se spune în raport.

Raportul analizează situația din 195 de țări și 14 teritorii din lumea întreagă. Analizele se bazează pe datele și informațiile anului precedent. Fiecărei țări și teritoriu i se atribuie un punctaj între 0 și 4 puncte pentru 25 de indicatori, cu un scor agregat de până la 100. Aceste punctaje este folosit pentru a determina două ratinguri numerice, pentru drepturi politice și libertăți civile, unde 1 reprezentă cele mai libere condiții, iar 7 cel mai puțin libere. Ulterior se stabilește statul țării sau teritoriului ca fiind liberă, parțial liberă sau deloc liberă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram