În vestă albastră a PDM, Andrian Candu a venit cu un mesaj despre anunțul făcut de șeful statului că piloții moldoveni, luați ostatici acum trei ani în Afganistan, au fost eliberați. Potrivit lui Candu, cei doi piloți sunt acum ostatici electorali, ținuți de șeful statului.

„Președintele Dodon ține ostaticii noștri ca ostatici electorali ca să profite de eliberarea lor. Vreau să atrag atenția că astfel de acțiuni sunt chiar ilegale, ăsta poate fi considerat și o crimă împotriva cetățenilor R. Moldova. Să intervii în tot ceea ce au lucrat autoritățile și să intervii în așa fel, încât drumul spre Chișinău, să fie redirecționat la Moscova, ca cetățenii noștri să fie ținuți la Moscova, ca cineva să profite electoral de chestiunea asta, deja de trei luni de zile, asta sună și miroase a crimă”, a spus Candu,

Tot el a adresat și un mesaj șefului statului: „Președintele Dodon pe lângă simpatii sau antipatii politice, sunteți reprezentantul unei instituții a statului și ceea ce faceți că țineți cetățenii noștri la Moscova, ca ostatici electorali. Este cinic, și pe de altă parte este și ilegal”.

Șeful statului a anunțat că piloții din Republica Moldova, care au fost luați ca ostatici în Afganistan, acum aproximativ patru ani, au fost eliberați cu două zile în urmă și, în prezent, s-ar afla la Moscova. Din spusele lui Igor Dodon, piloții au fost eliberați datorită implicării Rusiei și acum ei sunt internați în spital.

Piloții moldoveni au fost luați ostatici de talibani în anul 2015. Elicopterul de tip Mi-17, cu trei membri ai echipajului, toți moldoveni, transporta 18 militari afgani. La un moment dat elicopterul a fost atacat. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență. Când au ajuns la sol unul dintre piloți a fost omorât de talibani, iar ceilalți doi au fost luați ostatici.