/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ La alegeri, cu ochii închiși? Unii locuitori din comuna „Jora de Mijloc” nu-și cunosc candidații, iar alții nu știu ce fel de alegeri vom avea pe 24 februarie

11 februarie 2019, ora 18:30

Pe străzile din comuna Jora de Mijloc campania electorală abia de se simte. Doar câteva panouri electorale, ale candidatului Partidului Șor, le amintesc oamenilor că în mai puțin de două săptămâni vor fi alegeri.

„Da dvs. v-ați informat, știți cum veți vota la alegeri, câte buletine de vot o să vă dea?– Nu, nu sunt informată. Eu sunt pensionară și stau acasă… – Dar veți vota? – Neapărat, cum să nu votez. Iaca Marina Tauber trebuie să ajungă în parlament, ori nu? – Dar de ce vreți ca ea să ajungă în Parlament? – Să ne ajute mai departe”.

Femeia spune că alegerea Marinei Tauber la conducerea Jorei de Mijloc nu a produs mari schimbări în viața pensionarilor din cele patru sate ale comunei.

„Viața voastră ca și pensionar cum s-a schimbat? Da nu, nu s-a schimbat, Nu. Nu s-a schimbat. Eu chiar am scris că-s singură și-s pensionară și iaca mă plouă și m-am rugat, am scris acolo la dumneaei ca să mă ajute, dar până acum cred că nu a putut să mă ajute. Poate de acum înainte mă va ajuta. Eu știu?”

Întrebați cine le sunt candidații, sătenii s-au cam încurcat în numele candidaților.

„Primarul ca când, ori cine, președintele. – Da cine candidează la dvs.? – Da eu știu cine”.

„Da dumneavoastră cunoașteți cine candidează pe circumscripția voastră, Orhei? Cine sunt candidații. Ilan Șor, Marina Tauber și Vlad Plahontiuc. – Da el nu-i la Nisporeni ? El e la Nisporeni poate. Dar mi-a dat câte 600 de lei, mulțumim frumos. Mi-au adăugat pensia și mi-au tăiat compensația. – Și aveți acum mai mult sau mai puțin? – Mai puțin. – Cu cât? – Cu 28 de lei am ieșit în minus.

Totuși, am găsit și oameni mai informați.

Acesta-i Golub, Tauber, asta nu știu cine-i… acesta-i Marinuță mătincă, eu ții cunosc. Se simte atmosfera campaniei electorale la dvs.?- Se simte, uite, uite cum se simte, dacă se dezgheață aici eu nu pot ieși nici cu tractorul, nici nu nică”.

Mai în glumă, mai în serios, bărbatul a presupus că drumul rău îi împiedică pe candidați să le bată la poartă.

„Ei se duc pe acolo prin orașe prin ceea, da pe aici nu mai vin. – De ce? – Dap de ce? Îi rău drumul. Ai văzut cum e drumul de la Susleni până la Jora. Încă e mai rău ca la noi pe aici. – Dap nu tot auzim Drumuri Bune, Drumuri Bune. – Drumuri bune, dar nu peste tot locul”.

„Cum credeți după alegeri o să se schimbe ceva? – Ei toți promit acum că o să fie bine, toți promit, dar nu știu ce o să fie după alegeri. Măi băieți, la noi de 25 de ani tot se schimbă să fie mai bine, parcă-i mai bine, dar oricum stăm pe loc. – Dar acum iată vedem programuri Drumuri Bune, majorarea salariilor, majorarea pensiilor, parcă-i mai bine. – E bine, dar puțin. Ce, 6-10 lei mărime de pensie, ce asta-i mărire, 6-10 lei”.

Informați sau nu prea, oamenii spun însă că vor merge la vot. Speră că noii parlamentari să le rezolve măcar o parte din probleme.

„Aveți încredere în promisiuni? Ca când încep să facă bine, dar eu știu ce-or face mai departe? Da tot trebuie mai mult să facă. Ne ducem să votăm pentru viitorul copiilor noștri. Să fie, poate o să fie mai bine, poate nu se vor duce din țară, poate că or sta pe loc și or căuta toți de familia lor”.

„Un punct medical ne trebuie în sat. Noi nu avem o farmacie, care ne trebuie o farmacie concretă. La noi la farmacie iată vrei să te adresezi acel ca să-ți dea o recetă de cu ceva mai ieftin, trebuie ca să te vadă medicul de familie, medicul de familie îți dă receta, nu sunt acele leacuri, mor go, tratament trebuie să te duci la Orhei să-l primești pentru că în sat nu sunt”.

„Să mai gândească și la poporul de jos, de la oamenii de la țară. Și să-și mai aducă aminte și să mai vină câteodată să mai pună mâna pe sapă să vadă cum se prășeșete”.

În circumscripția numărul 19 – Orhei au fost înregistrați șapte concurenți electorali. Este vorba de Marina Tauber din partea Partidului Șor, democratul Tudor Golub și socialistul Mihail Paciu. Din partea PCRM candidează Lucia Viscun, blocul ACUM a înaintat-o pe Mariana Cușnir, iar PL – pe Roman Boțan. Ultimul concurent înscris în circumscripția numărul 19 este Vitalie Marinuța de la partidul Verde Ecologist.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram