/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ La vot, printre ruine. Secția de vot din s. Mălăiești se află într-o clădire pe jumătate părăsită, o fostă grădiniță

missing
12 februarie 2019, ora 18:09

La alegeri, printre ruine. Secția de vot din satul Mălăiești, raionul Criuleni, se află într-o grădiniță părăsită, care riscă în orice moment să se prăbușească. Doar o mică parte din construcție este îngrijită, unde se află Punctul medical din sat. Oamenii spun că votează acolo de când se știu, dar nu au mai ajuns să vadă clădirea renovată, așa cum li s-a promis.

La mai puțin de două săptămâni până la alegeri, astăzi am găsit clădirea încuiată. Totuși, am zărit că în interior pereții erau proaspăt vopsiți, iar un reșou electric încălzea încăperea. Oamenii din sat spun că sunt deja obișnuiți să voteze aici și nici nu mai atrag atenția la clădirea în ruine.

„Așa văd că o făcut frumos, o dat cu var, cu crâșcă (n.r. trad. din rusă „vopsea”). O mai rămas amu pe dinafară să facă aici”.

„Aici e grădiniță, dar grădinița văd că o spus să o facă, dar văd că nu o mai făcut. Deam îs o grămadă de ani”.

Din spusele unei asistențe medicale, sătenii, rareori, trec pragul punctului medical, preferând să meargă la centrele din satele alăturate, pentru că sunt renovate: „Clădirea, este proiect pentru a fi renovată, este proiect. Se așteaptă finanțarea, dar până atunci toate manipulările medicale se fac la Mălăiești sau la Bălăbănești. Sau medicul de sector se deplasează prin sat”.

Pe președinta secției de vot din Mălăiești am găsit-o la primăria comunei Bălăbănești, acolo unde are o funcție publică din care a degrevat. Femeia spune că de mâine secția de vot va fi deschisă.

GALINA TEMCIUC, PREȘEDINTA BIROULUI ELECTORAL S. MĂLĂIEȘTI:Săptămâna trecută, toată săptămâna s-a lucrat, s-a vopsit de mai multe ori, e rece și nu se primea. Eu nu știu, trebuia din vară de făcut, dar nu știu de ce nu s-a făcut. Vara, medicul care lucrează acolo, cât de cât face reparații, singură”. 

Cât despre clădirea lăsată în ruine, funcționară spune că deși aceasta urma să fie renovată pentru a deveni centru social, banii au fost oferiți pentru proiecte mai urgente: „S-au făcut multe lucrări în teritoriu și nu se reușește. Canalizație, traseul de apă, alimentarea la toate satele”.

Chiar și așa, localnicii din Mălăiești spun că vor merge la vot, dar nu prea știu cine le sunt candidații pe circumscripție: „Nu prea îmi bat eu capul, că ei îs mulți aici”, „Plahotniuc, Șor, cine mai este acolo? Mai știu eu vreo câțiva. Aș votăm, și-aș facem? Până acum, pe care o dat Dumnezeu, dar deamu… pe care aș pună în șumcă”, „Este Măria Sandu una, este alăturea… iacă am uitat familia lui”.

Circumscripția nr. 21 cuprinde o mare parte din raionul Criuleni și câteva sate din Dubăsari. Candidații care concurează pentru un fotoliu în Parlament aici sunt democratul Veaceslav Burlac, socialistul Sergiu Berzan, Serghei Duminică din partea Partidului Șor, Lilian Carp pentru blocul „ACUM”, liberalul Gheorghe Ojog și candidatul independent, Andrei Porubin.

Reporteră: Felicia Crețu
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram