Piloții din Republica Moldova, eliberați recent din prizonierat din Afganistan, au oferit un scurt interviu pentru postul rusesc NTV, din spitalul în care sunt internați. 

Acum, slava Domnului, suntem un pic mai bine. Ne tratăm. Am dat toate analizeze, am trecut toți specialiștii. Ne reabilităm fizic și moral. Încercăm să uităm totul, toate chinurile și fricile. Încercăm să ne tratăm, să revenim la normal, să începem a trăi din nou”, a spus Lionel Buruiană, unul dintre piloți.

Acum două zile, când președintele Igor Dodon a anunțat despre faptul că ei doi piloți au fost eliberați din captivitate, o delegație din Republica Moldova, cu reprezentanți ai Ministerului de Externe, a mers la Moscova pentru a lua legătura cu ei și a-i ajuta să se întoarcă în țară. Totuși, aseară, reprezentanții Ministerului de Externe au anunțat că nu au reușit încă să ia legătura cu ei și că aceștia nu s-ar afla în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în a unui ONG.

Când a făcut anunțul despre eliberarea piloților, Igor Dodon a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă. Ulterior, acesta a fost acuzat de Andrian Candu, președintele Parlamentului, de faptul a tergiversat intenționat eliberarea piloților și că acesta este un gest electoral.

Tot ieri, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe acest caz. Însă, potrivit oamenilor legii, materialele din acest dosar au fost secretizare, iar cercul de persoane implicate este strict limitat. Reprezentanții Procuraturii susțin că detalii de pe acest caz vor fi oferite doar când va fi finalizată ancheta.