/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Olimpicii, în rol de profesori. Lecțiile sunt gratuite și se desfășoară în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”

missing
13 februarie 2019, ora 17:51

Din elevi de nota 10, în profesori pentru semenii lor. Un grup de liceeni, olimpici la obiectele cu profil real, au decis să-i ajute pe cei care întâmpină greutăți la școală. În fiecare duminică, adolescenții le predau matematica, chimie și fizica, iar orele se desfășoară gratuit în incinta bibliotecii municipale din Chișinău.

Ia și adaugă prin părți diferiți carboni. Doar că ține cont să ai același număr de carboni.

Sunt câțiva ani de când cinci liceeni din Capitală și-au asumat rolul de a fi profesori pentru alți adolescenți de seama lor. În felul acesta, ei continuă un proiect lansat, anterior, de alți colegi de-ai lor, care acum studiază la Harvard și Columbia. Valentin, medaliat la diferite olimpiade internaționale de matematică și fizică, a început să predea acum doi ani.

Într-o clasă de 30 de elevi la o oră ordinară, un profesor nu poate să inducă toată informația spre un elev, ca el să o asimileze ușor, și aici intrăm noi în joc. Scopul nostru este să suplinim acest gol”, Valentina Suruceanu, olimpic la matematică și fizică, elev în liceul „Orizont”.

Și alți colegi de-ai săi încearcă să ofere o mână de ajutor celor care nu reușesc din prima să înțeleagă temele.

Majoritatea problemelor cu care vin elevii sunt probleme de concept, ei învață pe de rost formulele, fără să înțeleagă ce se întâmplă de fapt, care este procesul”, Felicia Moraru, Olimpică la fizică, elevă în liceul „Orizont”.

Aproape toate materialele din clasa 11-12, deoarece se învață analiză și sunt niște teoreme destul de complicate, un pic mai abstract. Și unor elevi le este foarte complicat să înțeleagă asta”, Daniel Ghinca, olimpic la matematică, elev în liceul „Orizont”.

Olimpicii organizează adevărate lecții de fizică și matematică. Acestea sunt destinate în special liceenilor, care vin să se pregătească de teze și examenele de bacalaureat.

Cel mai complicat este să găsești cum să discuți cu elevul în așa fel încât să-l interesezi și să înțeleagă mai bine tema pe care i-o predai”, Daniela Luca, olimpică la fizică și chimie, elevă în liceul „Orizont”.

Lecțiile olimpicilor sunt frecventate de zeci de elevi din Capitală. Printre ei este și Victor Ursu. Datorită explicațiilor suplimentare, băiatul a început să îndrăgească matematica.

Eu am simțit o creștere enormă la note. Profesoara s-a uimit când de la un nivel mai mic am ajuns la așa nivel să cunosc matematica.  De la nota 6 la 8, am câteodată și 9”, Victor Ursu, elev în liceul „Constantin Negruzzi” din Chișinău.

Nu foarte bine mă descurc în materiile reale și am decis, pentru că este o ocazie foarte bună, să vin să învăț ceva nou.  Cu ajutorul ei, mă simt mai sigură pe mine la ore”, CRistina Prescurnic, studentă la colegiul de comerț ASEM.

Tinerii profesori spun că au ales metode diferite de predare.

 Metoda cea mai eficientă este să-i explici celui de lângă tine exact cum tu ai înțeles și cum a ajuns la tine”, Mihai Lavric, olimpic la matematică, elev în liceul „Orizont”.

Noi încercăm să le propunem o altă metodă de a înțelege ceea ce li s-a predat.  Să implicăm mai multe exemple preluate din realitate și să implementăm experimente”, Felicia Moraru, olimpică la fizică, elevă în liceul „Orizont”.

Totuși, peste ani liceenii olimpici nu se văd profesori, ci ingineri sau dezvoltatori IT.

Vreau să studiez la o universitate din străinătate, dar după aș vrea să mă întorc în Moldova. Cu toate că este prea devreme să spun”, Mihai Lavric, olimpic la matematică, elev în liceul „Orizont”.

Orele sunt gratuite și se desfășoară, în fiecare duminică, în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”.

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram