/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Procurorii au trimis în judecată 16 mii de persoane, anul trecut. Din ce categorie fac parte cele mai multe crime descoperite

missing
14 februarie 2019, ora 09:25

Anul trecut, procurorii din Republica Moldova au trimis pe maja judecătorilor peste 16 mii de crime descoperite. Cele mai multe dintre acestea sunt infracțiuni contra patrimoniului, încălcări ale regulilor de securitate a circulaţiei rutiere și circulaţia ilegală a drogurilor.

Procurorii au exercitat şi condus, în anul 2018, urmărirea penală pe 51943 de dosare, din care, în 22940 de cazuri urmărirea penală a fost finalizată.

Procurorii au diferit justiţiei 14794 de cauze penale în privinţa a 16681 de persoane implicate în comiterea a 16337 infracţiuni:

–              3886 – infracţiuni contra patrimoniului;

–              1246 – încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere;

–              1120 – circulaţia ilegală a drogurilor;

–              865 – huliganism;

–              293 – infracţiuni contra justiţiei;

–              252 – corupere şi trafic de influenţă;

–              167 – violuri;

–              145 – vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale şi sănătăţii;

–              104 – omucideri intenţionate;

–              93 – contrabanda;

–              70 – abuz şi exces de putere;

–              35 – evaziuni fiscale şi infracţiuni financiar-bancare;

–              6074 – alte categorii de infracţiuni.

Peste trei sute de inculpați și-au recunoscut vina.

Soluții de scoatere de sub urmărire penală, încetare şi clasare au fost dispuse în 8055 de cauze penale, inclusiv, în 4805 – din lipsa elementelor infracţiunii, 1906 – în legătură cu împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile, 178 – în baza actului de amnistie şi 1166 cauze din alte motive de nereabilitare, informează Procuratura Generală (PG).

Din numărul total de 12376 de sentinţe pronunţate în anul 2018 în privinţa a 13900 de persoane, în doar 1,8 la sută din cazuri au fost emise sentinţe de achitare.

„Procuratura Generală în permanenţă orientează şi monitorizează activitatea organelor de urmarire penală şi, implicit, procurorii la asigurarea respectării legislaţiei procesual-penale în strictă conformitate cu standardele prevăzute de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, cu precădere, a celor vizând art.2 (dreptul la viaţă), art.3 (interzicerea torturii), art.5 (dreptul la libertate şi la siguranţă), art.6 (dreptul la un proces echitabil, inclusiv prin prisma respectării termenului rezonabil la efectuarea investigaţiilor de urmărire penală) şi art.8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), astfel încât să fie evitate prejudicierea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi riscurile condamnării Republicii Moldova la CtEDO”, se menționează într-un comunicat al PG.

În total, în Republica Moldova activează 647 de procurori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram