/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

Igor Chaika oferă detalii despre piloții moldoveni eliberați din Afganistan și spune când aceștia vor reveni acasă

missing
15 februarie 2019, ora 09:09

Potrivit lui Igor Chaika, piloții au sosit la Moscova pe 8 februarie și se află acum la reabilitare într-una din clinici, deoarece se aflau în condiții foarte dificile în Afganistan. Echipajul elicopterului moldovean Mi-8 din trei persoane care a lucrat în Afganistan a căzut în mâinile talibanilor la 24 noiembrie 2015. Militanții au lovit aparatul de zbor și, când piloții au făcut o aterizare de urgență, i-au luat pe toți cei care erau la bord în captivitate: 15 pasageri și piloții. Unul dintre piloți a fost ucis, iar alți doi, Lionel Buruiana și Mihail Crihan au fost luați ostatici.

„Au fost ținuți într-o încăpere mică și întunecată, mâncarea era rară și puțină. Am primit informații că s-ar putea să nu supraviețuiască acestei ierni”, a subliniat Chaika. „Circulația sanguină a lui Mihail este afectată și are dificultăți în mișcare. Ei fac un curs de reabilitare psihologică și fizică: masaj, teste. Acum, medicii nu-i vor lăsa să plece”. Toate procedurile, a sugerat Igor Chaika, vor fi finalizate nu mai devreme de două săptămâni. În curând, rudele din Moldova ar trebui să ajungă la piloți.

Președintele Dodon, care a informat despre eliberarea piloților pe 11 februarie, a menționat că va merge personal la Moscova săptămâna următoare. Dar după ce au început să-l acuze în că eliberarea piloților în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie, nu a fost întâmplătoare și că acum cei doi ar fi reținuți practic cu forța în Rusia, surse Kommersant au declarat că piloții se vor întoarce acasă după ziua votării. Igor Chaika, care are relații strânse cu Dodon, a confirmat această informație.

Ca răspuns la o solicitare din partea Kommersant de a oferi detalii despre eliberarea piloților, despre care Igor Dodon a vorbit ca despre o operațiune specială de top, domnul Chaika a spus că a fost implicat personal în întregul proces. Potrivit lui, în noiembrie 2018, președintele Dodon a făcut un apel verbal pentru al ajuta la eliberarea domnilor Buruiana și Crihan. Ulterior, Igor Dodon a trimis un mesaj scris pe numele lui Igor Chaika.

După aceea, domnul Chaika spune că a început să lucreze: „S-a dovedit că unul dintre aceștia, Mihail, are și cetățenie rusă, precum și cetățenia moldovenească. Și rușii nu renunță la ai lor”. El susține că eliberarea celor doi piloți a implicat “organizații umanitare și publice”, care “au reușit cu ajutorul lui Dumnezeu”.

El și-a desemnat rolul: “Am fost implicat în totul și am organizat toate procesele”. La întrebarea “Kommersant”, dacă structurile statului rus și serviciile speciale au participat la acest lucru, domnul Chaika a răspuns că nu știe acest lucru. Să numească organizațiile care au fost implicate în eliberarea piloților, a refuzat, menționând că a fost o „asistență umanitară pur civilă”. “Nu am aprobarea celor care au participat la aceasta, să se răspândească despre mecanica acestui întreg proces”, a concluzionat sursa.

Remarcăm că Igor Dodon, vorbind despre operațiunea de succes de a elibera piloții, a mulțumit autorităților ruse.

Comentând declarațiile ministrului de Externe al Moldovei precum că delgația ministerului nu a putut avea acces la piloți, Chaika a declarat că a fost pregătit să organizeze o astfel de întâlnire și a oferit contactele piloților. „Dar când aceștia (oficialii moldoveni -” Kommersant “) au venit la băieti, ei i-au cerut să nu-i deranjeze, pentru că vor să-și revină și să-i vadă, în primul rând, pe cei dragi”, a spus Chaika parafrazând conversația.

Sosirea piloților echipajului de film NTV care a publicat un interviu cu Lionel Buruiană și Mihail Crihan, Igor Chaika a explicat, la cererea piloților: “A fost necesar să neutralizăm zvonurile că sunt aproape încarcerați la Moscova”.

Igor Chaika a comentat, de asemenea, acuzațiile unui număr de politicieni moldoveni, printre care președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a numit eliberarea piloților “campanie electorală PR” Igor Dodon și chiar a amenințat președintele Republicii Moldova cu un caz penal. “Isteria începută este inacceptabilă și nu înțeleg. Acestea sunt încercările de a discredita o acțiune umanitară și de a transforma totul într-un plan politic oportunist”, a mai spus Chaika.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram