/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Partidul Patria - de la precedentele alegeri, când a fost scos din cursă, până la alegerile din acest an

15 februarie 2019, ora 13:52

Partidul „Patria” (PP) a fost constituit la 13 august 2014 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 12 septembrie acelaşi an. Președintele formațiunii este Sergiu Biriucov.

PARTIDUL PATRIA:

  • Doctrină: Populară;
  • Data înregistrării: 12 septembrie 2014;
  • Președinte: Sergiu Biriucov;
  • Membri: 4443.

Anterior, într-un live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că la alegerile din februarie 2019, Partidul Nostru ar putea merge în bloc cu partidul Patria, însă ulterior ideea a fost abandonată, fiecare partid înregistrându-se separat în cursa electorală.

Partidul Patria a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent pe circumscripția națională  pe 29 ianuarie cu 35 de candidați pe listă. Partidul va apărea în buletinul de vot sub cifra 13. Primul pe lista de partid este Sergiu Biriucov, urmat de Natalia Băleanu și Boris Tucec.

Deși, este al cincilea an de când partidul a fost înregistrat, acesta a fost menționat în Barometrul Opiniei Publice doar în noiembrie 2014. Atunci, 6,4 la sută din respondenți declarau că au foarte multă încredere în partidul Patria.

La ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2014, Partidul Patria a cărui cap de listă era Renato Usatîi, a fost exclus din cursa electorală cu patru zile înainte de ziua alegerilor, în baza unei sesizării a Inspectoratului General al Poliţiei care a acuzat formaţiunea că ar fi folosit mijloace financiare din străinătate în campania electorală. Renato Usatii a respins acuzațiile.

A doua zi după decizia CEC, Curtea de Apel Chisinau a decis ca Partidul Patria să fie exclus din cursa electorala. Decizia a fost menținută și de Curtea Supremă de Justiție, iar alegerile parlamentare au avut loc fără participarea Partidului Patria.

La capitolul finanțarea partidelor politice, ultimul raport prezentat de formațiune la Comisia Electorală Centrală, la 16 iulie 2018,  arată că în primul semestru al anului trecut Partidul Patria nu a avut nici venituri și nici cheltuieli.

Autor: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram