/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Câți bani au cheltuit principalele partide în ultimii patru ani. Una dinte formațiuni - peste 16 milioane de lei

missing
16 februarie 2019, ora 14:47

Asociașia ADEPT a realizat o analiză a cheltuielilor raportate de cele mai mari partide din Republica Moldova în perioada 2014-2018: Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul ,,Șor”. Lider la cheltuieli este PDM cu 16,7 milioane de lei.

Potrivit ADEPT, cheltuielile PDM sunt de aproape de două ori mai mari decât cele făcute oficial de PSRM și de 7,7 ori pe cele ale comuniștilor.

„Dacă comparăm cheltuielile PDM pentru perioada 2016-2018 cu cele ale noilor formațiuni politice apărute în 2016 pentru aceeași perioadă, concludem că cheltuielile PDM sunt de 84 de ori mai mari decât cele ale PPDA și de peste 42 ori mai mari decât cele ale PAS. De asemenea, PDM a cheltuit și de circa 10 ori mai mult decât Partidul ,,Șor”. Cheltuielile raportate nu reflectă banii utilizați pentru întreținerea televiziunilor, a platformelor media și a fundațiilor de caritate care favorizează aceste partide”, susține ADEPT.

PSRM a cheltuit în perioada 2014-2018 de peste trei ori mai mult decât contracandidatul său ideologic de pe filiera de stânga, PCRM. Totodată, socialiștii au cheltuit în perioada 2016-2018 de 22 ori mai mult decât PPDA, și de 11 ori mai mult decât PAS. De asemenea, cheltuielile PSRM au fost de circa trei ori mai mari decât ale Partidul ,,Șor” pentru aceeași perioadă.

Bugetul cumulativ al PAS și PPDA pentru prima jumătate a anului 2018 este de 4,3 milioane lei, sau de circa două ori mai mic decât cel al Partidului ,,Șor” și PSRM. Aceste cheltuieli sunt de aproape patru ori mai mici decât ale Partidului Democrat pentru aceeași perioadă.

Această analiză a fost elaborată în cadrul proiectului „Încurajarea unor alegeri parlamentare competitive prin informare despre partidele politice”, implementat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, cu suportul financiar al Ambasadei Olandei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram