/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Mold-Street: Bomba tarifelor ce poate exploda după alegeri

missing
16 februarie 2019, ora 12:16

Imediat după alegerile parlamentare Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale, care va provoca și o scumpire și a alor servicii. De vină nu vor fi însă rezultatele scrutinului, ci politica tarifară din ultimii trei ani şi majorarea preţului de import, scrie Mold-Street.

Semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile. De exemplu, prețul mediu de import al gazelor naturale pe parcursul anului 2018 s-a majorat cu circa o treime – de la 215,7 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului, la 283,2 dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru.

O majorare cu circa 20% a tarifelor la gaze

În acelaşi timp în calculul tarifului mediu pentru anul 2018 a fost inclus un preţ mediu de doar 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul este de circa 400 milioane metri cubi (40% din consumul mediu anual) preţul de import a fost cu o sută de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Doar aici s-a format o deviere financiară de circa 700 milioane lei, iar dacă mai luăm în calcul şi devierile din trimestrele precedente, apoi diferenţa este mult mai semnificativă şi poate fi recuperată doar din tarif. O estimare preliminară arată că ar putea fi necesară o ajustare cu 20% a tarifelor la gazele naturale.

Posibil că o parte din aceste devieri vor fi compensate din diferenţa dintre cursul mediu valutar inclus în tarif (17,68 lei pentru un dolar) şi cel real (circa 17 lei).

Dar mai există şi problema recuperării devierilor financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate de Moldovagaz în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor.

Un alt factor îl constituie creşterea salariilor, cu care se laudă actuală guvernare, dar şi necesitatea în investiţii în sector.

Ajustarea tarifelor va avea loc în trimestrul doi

O eventuală majorare a tarifelor la gaze va duce la ajustări de tarife şi la alte utilităţi: de la energia electrică şi termică la serviciile de alimentare cu apă.

Un alt factor îl constituie şi preţul mediu care va fi plătit la achiziţia de curent electric începând cu 1 aprilie 2019 de la Centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina, care ar putea să crească.

Majorarea preţului la gaze în regiune, cu siguranţă că a avut şi are un impact negativ asupra costului energiei. Alternative nu prea există. Mai ales că în prezent în România preţul energiei este cu 30-50% mai mare, iar costurile de import sunt mari.

Până şi Banca Naţională a Moldovei remarcă în ultimul raport asupra inflaţiei că există incertitudini “cu privire la momentul şi magnitudinea ajustarii tarifelor la serviciile reglementate”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram