/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Cinci candidați vor lupta pentru voturile alegătorilor de pe circumscripția nr. 22, Ialoveni. Cine sunt aceștia

missing
17 februarie 2019, ora 22:31

Din circumscripția nr. 22, Ialoveni fac parte 20 de localități: 10 din raionul Ialoveni, 5 din raionul Strășeni și 5 din raionul Călărași. Pe această circumscripție și-au înaintat candidaturile 5 pretendenți la funcția de deputat. Unii dețin funcții importante în stat și în partid, iar alții, practic nu s-au implicat în politică până acum.

Prima în buletinul de vot pentru circumscripția nr. 22, Ialoveni, este reprezentanta Partidului Democrat, Monica Babuc. Candidata deține funcția de ministră a educației, culturii și cercetării din anul 2013, este membră a PDM, iar anterior a făcut parte din Partidul Popular Creștin Democrat. La alegerile locale din anul 2015 s-a înscris în cursa pentru funcția de primar al Chișinăului și a acumulat 2,17% din voturi.

Potrivit declarației de avere, în utlimii doi ani candidata a obținut din salariu un venit de 478 de mii de lei, iar soțul Monicăi Babuc a acut un salariu însumat de 365 de mii. De asemenea, democrata declară în proprietate un apartament cu suprafața de 37 de metri pătrați cu valoarea de 234 de mii de lei și un apartament de 79 de metri pătrați în sumă de 373 de mii. Monica Babuc mai declară un automobil de model Chrysler, dobândit în anul 2005 cu 144 mii de lei. De asemenea, în 2018 candidata mai declară o mașină de model Ford Focus, dobândit „prin contract translativ de posesie și de folosință” și nu indică valoarea automobilului.

Monica Babuc declară două conturi de credit a câte 50 de mii de lei cu dobânda de 17%. Totodată, candidata declară că deține 847 de titluri în SA „Investprivatbank”, care se află în decurs de lichidare și o cotă de 15% din compania „Bazis-D” SRL.

Potrivit portalului Moldova Curată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, condus de Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, gestionate de membri din PDM. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat sau sunt fundații care, un an mai devreme, au susținut proiectul de lege al PDM de schimbare a sistemului electoral în unul uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susținea că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.

Cu numărul doi se regăsește în buletin candidatul din partea Partidului Socialiștilor, Lidia Onu. De profesie economist, Lidia Onu lucrează în cadrul aparatului PSRM, în calitate de Președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a PSRM.

Pentru anii 2017-2018, candidata declară venituri de 566 de mii de lei.  Pe lângă acest venit, soțul candidatei a câștigat 170 de mii. De asemenea, socialista declară venituri de circa 25 de mii din indemnizații obținute de la Primăria orașului Rezina, Consiliul raional Rezina și de la Consiliul Electoral nr. 1 Chișinău. Alte 34 de mii de lei le-a obținut din vânzarea unor bunuri. Candidata declară un teren intravilan al cărui valoare nu o indică și 10 terenuri agricole în valoare totală de aproape 58 de mii de lei.

Lidia Onu mai declară două case de locuit al căror valoare totală nu ajunge la 100 de mii de lei, un apartament de 77 de mii de lei și unul în valoare de 810 mii. Socialista mai are în proprietate două automobile marca Deo Matiz și Dacia în valoare totală de 20 de mii de lei.

Potrivit portalului anticorupție.md,  în 2016, la alegerile prezidențiale, Lidia Onu l-a sprijinit pe Igor Dodon, făcând o donație în mărime de 49.500 de lei.

Următorul pe listă, cu numărul trei, este Angela Istrati, candidat independent. Pentru servicii juridice, candidata împreună cu soțul ei au obținut în anii 2017-2018 venituri în valoare de 484 de mii de lei. De asemenea, Angela Istrati declară în proprietate un teren intravilan în valoare de 220 de mii de lei și încă un teren valoarea căruia nu este indicat. Candidata mai deține în proprietate și o casă de locuit de 220 de metri pătrați, estimat la 640 de mii, un garaj și încă un imobil valoarea căruia nu este clară. Pretendenta la funcția de deputat mai are și două mașini de model Toyota RAV4 (535 de mii de lei) și Land Rover Freelander (25 de mii de euro). Candidata are și un cont bancar de 3000 de lei.

Angela Istrati este cunoscută în spațiul public inclusiv datorită faptului că îl apără în instanță pe candidatul blocului ACUM DA PAS la funcția de deputat, Gheorghe Petic, care a fost reținut la jumătatea lunii octombrie, fiind suspectat de viol. Acesta din urmă a ajuns în vizorul presei după ce a declarat că mai mulți polițiști de frontieră cu rang înalt și politicieni ar fi fost implicați într-o schemă de contrabandă cu țigări peste Prut.

Numărul patru în buletinul de vot este Victor Sănduță, candidatul Partidului „Șor”. Candidatul nu este foarte cunoscut în spațiul public. Acesta a declarat la CEC un venit de numai 3020 de lei pentru ultimii 2 ani, iar soția lui a obținut indemnizații de 7805 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Totodată, candidatul declară două terenuri intravilane valoarea totală a cărora este 241 de mii de lei și un teren agricol prețul căruia nu este indicat. De asemenea, Victor Sănduță declară o casă de locuit drept donație care costă peste 84 de mii de lei, două apartamente în sumă de 171 de mii și încă două imobile valoarea cărora nu este indicată. Victor Sănduță mai declară două mașini – Mercedes 308D și Skoda Octavia, ambele în valoare de câte 10 mii de lei. Candidatul este deține cota întreagă în compania SC Viasand Sistems SRL, care se ocupă de reparația automobilelor.

Ultimul în lista candidaților este Liviu Vovc din partea blocului electoral ACUM DA PAS. Liviu Vovc este fondatorul Asociației Obștești „DECID” și este arhitect de profesie. Candidatul este vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr care este co-fondator al blocului elelctoral.

Potrivit portalului Moldova Curată, Liviu Vovc a activat în cadrul unei companii de construcții „Luvitan-Grup” S.R.L. Firma este specializată în servicii de iluminare, termoficare și ventilare. Liviu Vovc a declarat pentru Campania „Parlament Curat” că firma a fost prima instituție la care a fost angajat în februarie 2015, în calitate de arhitect-proiectant. După ce s-a implicat activ în protestele stradale, Liviu Vovc spune că a fost nevoit să plece din companie în luna octombrie a aceluiași an, deoarece firma începuse să aibă diverse controale, iar acest fapt îi afecta activitatea. Deși este membru și vicepreședinte al PPDA, potrivit rapoartelor prezentate la CEC, Liviu Vovc nu figurează cu donații către partid. Acesta a declarat pentru Campania ”Parlament Curat” că a cotizat anul trecut cu 240 de lei.

La capitolul venituri, candidatul declară doar salariul soției, care în ultimii doi ani a fost de 25 de mii de lei. Liviu Vovc declară doar o bursă de la Universitatea de Stat în sumă de 28 de mii de lei. Candidatul are două terenuri agricole în sumă de de aproape 35 de mii de lei. De asemenea, familia Vovc dețin cote părți în două apartamente.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

Un deputat, un președinte de raion și un primar… Cine sunt toți cei șase candidați de pe circumscripția nr. 21, Criuleni

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram