/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Circumscripția nr. 24, Chișinău: Cine sunt cei cinci candidați care luptă pentru voturile locuitorilor din sectorul Botanica

18 februarie 2019, ora 19:02

Pe circumscripția nr.24 din Chișinău (Botanica) bătălia electorală se va da între cinci candidați; patru dintre ei sunt membri ai partidelor înregistrate în cursă, iar unul candidează independent. Candidații sunt: Alexandr Bannicov, de la PDM; Vasile Bolea, PSRM; Serghei Burdudji, de la PP ȘOR, Grigore Colun, de la ACUM DA PAS și candidatul independent Artur Croitor.

Primul pe listă în buletinul de vot va fi candidatul PDM, Alexandr Bannicov, în vârstă de 57 de ani, inginer de profesie și deputat în actualul Legislativ. La Parlament, lui Bannicov i s-a achitat, în ultimii doi ani, un salariu în sumă totală de circa 302 000 de lei sau circa 12 500 de lei lunar. De asemenea, candidatul a mai primit un salariu de circa 220 000 de mii de lei.

De asemenea, candidatul a mai avut venituri în ultimii doi ani, din următoarele surse: dobândă de la o bancă comercială – 36 000 de lei; un milion de lei – donația unui autovehicul; două milioane de lei – dividende de la un agent economic; din vânzarea a două vehicule – circa 20 000 de lei; indemnizații de la Parlament – circa 133 000 de lei; locațiunea a două automobile – circa 14 000 de lei.

În declarația de avere, Bannicov indică două terenuri intravilane, valoarea cărora ar fi de aproape un milion de lei și două case de locuit, care ar valora circa două milioane de lei. Totodată, candidatul mai indică în declarație trei mașini: un Dodje Grand Caravan, din 2005; Acura MDX, din 2017 și o Toyota RAV 4, tot din 2017. Valoarea totală a acestor mașini este de aproape două milioane de lei.

Alexandr Bannicov mai declară două cadouri, în sumă de circa 700 000 de lei, dar informația despre ce tip de donații este vorba, nu e publică pe pagina web a CEC. De asemenea, în cele șase conturi bancare pe care le deține, candidatul păstrează circa 230 000 de lei și circa șase mii de euro. În același timp, candidatul mai deține acțiuni și cote părți la cinci întreprinderi.

Al doilea candidat din buletinul de vot este Vasile Bolea, din partea Partidului Socialiștilor și el deputat în actualul legislativ. Bolea are 37 de ani și este jurist de profesie. Din funcția de parlamentar, în ultimii doi ani, candidatul a obținut un venit salarial de circa 300 000 de lei, alte 133 000 de lei, deputatul le-a obținut de la Parlament în calitate de indemnizații. Alte circa cinci mii de euro candidatul le-a obținut în urma întoarcerii unei datorii. Soția candidatului, angajată la o întreprindere de stat, declară un venit salarial de circa 140 000 de lei pentru ultimii doi ani.

Vasile Bolea indică în declarația de avere două terenuri intravilane, care ar costa circa 170 000 de lei; trei apartamente, în valoare totală de circa 1,2 milioane de lei și două mașini în valoare de 100 000 de lei: un KIA RIO din 2002 și un Chevrolet Aveo, din 2010.

Candidatul indică în declarația de avere două fonduri de investiții, în sumă totală de 23 000 de lei și un credit de 25 000 de euro, pe care trebuie să-l întoarcă până în anul 2023.

Bolea este fondator al unei afaceri de familie din care deține o cotă parte de 50% și este acționar la o Societate pe Acțiuni din Vulcănești.

Serghei Burgudji este al treilea candidat de pe circumscripția nr. 24, acesta este promovat la funcția de deputat de Partidul ȘOR. Candidatul are 34 de ani, este specialist în administrare publică și activează în calitate de lector la Colegiul Internațional de Administrare și Business și este manager la SRL „DFM”.

Burgudji indică în declarația de avere un salariu total de circa 250 000 de lei, obținut de la companiile SRL DFM și SRL și Dufremol și alte 21 000 de lei, din activități didactice. De asemenea, soția candidatului a obținut indemnizații de circa 31 000 de lei.

Candidatul Partidului Șor declară două apartamente în valoare de circa 1,7 milioane de lei; o mașină de marcă Hyundai, din 2006, a cărei valoare indicată în declarație este de 10 000 de lei și un cont bancar pe care păstrează trei lei.

Următorul pe lista buletinului de vot de pe această circumscripție este Grigore Colun, candidatul blocului ACUM DA PAS. Colun are 43 de ani, este jurist de profesie și deține funcția de administrator la două SRL-uri. Candidatul indică în declarația de avere salariul pe care l-a obținut el în ultimii doi ani, circa 114 000 de lei, și salariul soției, în sumă totală de circa 70 000 de lei. Din 2017 și până în prezent, candidatul a mai obținut circa jumătate de milion de lei după ce a vândut un apartament și o mașină.

Grigore Colun deține șase terenuri agricole, unul de tip intravilan și altul, de categoria cinci (alte terenuri aflate în circuitul civil). Acesta mai indică în declarația de avere șapte imobile: o casă de locuit, două spații comerciale, patru garaje, valoarea totală a acestora este de aproape un milion de lei. De asemenea, Colun mai deține patru unități de transport în valoare totală de circa jumătate de milion de lei: un Mitsubishi Outlander din 2013, un microbuz Mercedez Benz din 2002 și altul din 2000 și un Citroen Crosser din 2010.

Candidatul blocului ACUM figurează ca fondator și administrator la două întreprinderi și doar ca administrator, la alte două întreprinderi. Aceste deține câte o cotă parte de 100% din capitalul a trei SRL-uri, iar în altul, o cotă parte de 50%.

În anul 2011, Colun s-a împrumutat cu un milion de lei de la o bancă comercială, credit pe care trebuie să-l întoarcă până în anul 2031.

Ultimul candidat pe lista acestei circumscripții este Artur Croitor, care participă la aceste alegeri în calitate de candidat independent. El are 51 de ani, este manager de dezvoltare, specialist în relații internaționale și președintele ONG-ului „Lumea Liberă”.

În declarația de avere depusă la CEC, Croitor indică un apartament, dar nu menționează valoarea acestuia și un cont bancar pe care păstrează șase dolari. De asemenea, acesta scrie că deține cote părți de la 25% la 50% în trei întreprinderi, care au activități de comerț.

Lista tuturor candidaților la alegerile parlamentare din acest an o puteți consulta pe pagina Alegeri.tv8.md. Tot aici puteți depune o sesizare, dacă ați depistat o încălcare. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram