/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Au mașini, dar nu dețin nici o locuință. Cine sunt candidații de pe circumscripția nr. 29, Chișinău

19 februarie 2019, ora 19:29

Pe circumscripția nr.24 din Chișinău (Botanica) vor concura cinci candidați. Toți dintre aceștia sunt membri ai partidelor. Candidații sunt: Valentin Guznac, Adrian Lebedinschi, Ruslan Verbițchi, Inna Popenco și Dumitru Jelescu.

Primul pe listă în buletinul de vot este candidatul PDM,Valentin Guznac, inginer și jurist de profesie și șef al Centrului Multifuncțional Chișinău nr.1. Acestuia i s-a achitat un salariu de peste 263 de mii de lei, în ultimii doi ani, sau aproape 11 mii de lei. Soției acestuia, însă a primi circa 377 de mii de lei. Candidatul are în proprietate o mașină de model Audi A 6, dobândită în 2005 cu 15 mii de lei. De asemenea, democratul mai declară trei active financiare, cea mai mare sumă fiind de 13 500 de lei. Astfel, acesta deține pachetul de acțiuni la trei companii: S.A „Asito”, S.A „Daac Hermes”, FPC „La trafic”.

Valentin Guznac mai are trei cote părți de la aceleași companii, valoarea acestora fiind de 55 de mii de lei, 10 lei și un leu. Candidatul a contractat în 2010 un credit de 14 mii de lei, scadent în 2030, rata dobânzii fiind de 10%.

Potrivit Anticorupție, acesta a ocupat mai multe funcții importante în stat. În 1999, Valentin Guznac a fost desemnat în funcția de șef adjunct al Secției administrație publică locală a Consiliului județean Bălți. În luna octombrie a aceluiași an este numit în funcția de viceprimar al municipiului Bălți. În perioada 2007-2009, a îndeplinit funcția de ministru al Administrației Publice Locale. El și-a păstrat funcția de ministru și în Guvernul format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. A îndeplinit aceste funcții până la 10 iunie 2009, când s-a format un nou Cabinet de Miniștri. Ulterior, în urma alegerilor parlamentare din iulie 2009, devine deputat pe lista PCRM.

De-a lungul anilor, a trecut prin mai multe formaţiuni politice. Astfel, după ce a fost deputat comunist și membru al Partidului „Moldova Unită”, Guznac a aderat în iunie 2010 la Partidul Democrat. Din iulie 2011 până în ianuarie 2016, Valentin Guznac a fost director al Camerei de Licențiere, după care a acces din nou în Guvern, de această dată în calitate de secretar general adjunct al Guvernului.

Cu numărul doi se regăsește în buletin candidatul din partea Partidului Socialiștilor, Adrian Lebedinschi. De profesie jurist, Lebedinschi este deputat în parlamentul Republicii Moldova.

Pentru anii 2017-2018, candidatul declară venituri de 338 de mii de lei, iar soția acestuia activând la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie a încasat un salariu de peste 216 de mii de lei. Socialistul indică venituri de circa 197 de mii de lei din vânzarea unui apartament. La fel și soția lui Adrian Lebedinschi a obținut peste 210 mii de lei din vânzarea unui apartament și a unui garaj.

Din pensia de militar și indemnizațiile de la MAI, acesta a încasat peste două milioane de lei. Candidatul declară două extravilane și alte două intravilane unele scrise pe numele său, iar altele aparțin familiei acestuia. Toate patru terenuri valorând aproape 268 de mii de lei. Concurentul mai declară că deține un apartament de 67 de metri pătrați, care a fost donat și care valorează 29 de mii de lei. Alte două imobile aparțin familiei . Una fiind donație de 23 de mii de lei și alta care costă aproape 40 de mii de lei.

În proprietate Adrian Lebedinschi mai are un automobil de model Mercedes E220 din 2003 și dobândit în 2009 cu 6000 de euro. Iar altă mașină de marcă Hyundai SantaFe care aparține familiei acestuia valorează peste 8 mii de dolari. Candidatul mai are două cote părți. Una comercială cumpărată cu 5 400 de lei și alta cu servicii  de avocatură, valoarea acestuia nu este indicată.

Potrivit avere.md, începând cu 21 octombrie 2015 şi până în prezent Adrian Lebedinschi ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În perioada iulie-octombrie 2015 demnitarul a deţinut funcţia de consilier din partea PSRM în cadrul Consiliului municipal Chişinău.

Următorul pe listă, cu numărul trei, este Ruslan Verbițchi, candidatul din partea Blocului Electoral ACUM Platforma Da și PAS. Concurentul împreună cu soția acestuia au obținut în anii 2017-2018 venituri în valoare de 38 504 de lei. De asemenea, Ruslan Verbițchi deține în proprietate un apartament de 85 de metri pătrați, moștenit în 2006, care valorează 800 de mii de lei. Familia candidatului mai are încă două apartamente și un spațiu comercial. Toate fiind din donații. Cel mai mult valorând aproximativ 441 de mii de lei.

Pretendentul la funcția de deputat mai are și o mașină de model Dacia Logan (37 de mii de lei), iar alt automobil este scris pe numele familiei de marcă BMW Seria 318, valoarea bunului fiind de 42 de mii de lei.

În august 2018 Verbițchi a fost reținut la frontiera cu Ucraina cu muniții pentru pistol-mitralieră „Kalashnikov”. Membrul Platformei DA declara atunci că este vorba despre o provocare, cartușele fiindu-i puse de cineva din Chișinău, în timp ce mașina se afla fără pază, el fiind plecat pentru zece zile în vacanță, scrie Anticorupție.md.

A patra în buletinul de vot este Inna Popenco, candidata Partidului Șor. Ea este medic de profesie și activează la Spitalul Raional Orhei IMSP. Potrivit declarațiilor de avere de la CEC, concurenta a indicat un venit de 126 de mii de lei din salariu și o indemnizație de 1 750 de lei.

Ziarul de Gardă scrie că până în 1992 Inna Popenco şi-a continuat studiile la Colegiul de medicină din localitate, pentru ca între 1992—1994, să lucreze în calitate de asistentă medicală la Policlinica centrală raională Orhei. Din 1994 şi până în 2000, candidata la funcţia de preşedinte a studiat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testimiţanu, Facultatea de medicină generală, iar ulterior, timp de 4 ani, a făcut rezidenţiat în domeniul bolilor interne la Clinica de pe lângă Ministerul Sănătăţii. După finalizarea studiilor, în perioada 2005—2007, a lucrat la Colegiul de medicină din Orhei, în calitate de lectoră în domeniul bolilor interne, iar din anul 2007 activează în calitate de medic internist la Spitalul raional Orhei, în secţia terapia bolilor acute.

Ultimul în lista candidaților este Dumitru Jelescu, din partea Partidului Liberal. Asistentul deputatului în Parlamentul Republicii Moldova indică un salariu de 229 de mii pentru doi ani. Pretendentul la funcția de deputat menționează că are în proprietate două apartamente. Unul de 59 de mii de lei și altul de 30 de mii de euro. De asemenea, familia acestuia mai deține un imobil cu 594 de mii de lei, dobândit în 2017.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram