Agitație electorală direct în biserică. Candidatul partidului Sor pentru circumscripția numărul 14, Telenești, Valerian Cristea a fost surprins cum își face campanie în lăcașul sfânt din Mihălașa, cu acordul preotului. Înconjurat de cruci și icoane, candidatul a făcut mai multe promisiuni electorale, iar la final a împărțit pungi cu însemnele formațiunii. Comisia Electorală Centrală susține a fost încălcată legislația contravențională, iar acțiunile candidatului pot fi contestate la consiliul electoral din Telenești.

Imaginile video cu întâlnirea electorală din biserica din satul Mihălașa au fost postate pe rețelele de socializare de un internaut. Autorul a intrat în lăcaș chiar în timp candidatul Partidului Șor își susținea discursul electoral.

Manipulările pe care le-am făcut în Orhei desigur necesită resurse financiare. Noi am reușit de vreo patru ori să majorăm bugetul”, Valerian Cristea, candidat din partea Partidului Șor pentru circumscripția 14, Telenești.

La un moment dat, autorul înregistrării a încercat să spună ceva, iar preotul s-a apropiat și i-a sugerat să tacă și să adreseze întrebări după ce candidatul își va încheia discursul.

„El vă împușca, să trăit acum…- Ca până la urmă să fie ales acei 101… – După ce o să termine vorba o să spui, bun. Hai, hai așa. – Matale încalci regula. Matale încalci legea… – Foarte operativ am fost înregistrat”.

Iar candidatul și-a continuat discursul.

„O problemă colosală pe globul pământesc și la noi în Moldova, în lumea veșnică se duc mai mulți decât se nasc, aceeași situație și în Orhei. Noi am stopat procesul acesta”, Valerian Cristea, candidat din partea Partidului Șor pentru circumscripția 14, Telenești.

Cazul a fost semnalat pe rețelele sociale și de contracandidata lui Valerian Cristea, Maria Ciobanu. Din pozele postate de aceasta, se vede că discuțiile au continuat și afară, iar pentru oameni au fost pregătite pungi cu simbolica formațiunii. Comisia Electorală susține că pe acest caz, poliția trebuie să aplice amenzi.

Agitația electorală în incinta bisericilor este încălcare a legislației electorale. Aceasta trebuie să fie constatată de Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul IGP”, Rodica Sârbu, responsabil de comunicare cu presa, CEC.

Ofițerul de presă din cadrul IGP deocamdată nu ne-a oferit un comentariu în legătură cu acest caz. Reprezentanții Comisiei Electorale au mai menționat că acțiunile candidatului respectiv pot fi contestate la Consiliul din circumscripția din regiunea respectivă. Pentru agitația electorală în biserică, concurentul electoral riscă o amendă de până la 900 de lei. Totodată, contactat telefonic, secretarul mitropolitan, Vadim Cheibaș, a spus că nu poate să se expună din motiv că nu cunoaște despre acest caz și că incidentul va fi verificat și investigat. Solicitați să comenteze cazul, reprezentanții Partidul Șor nu au oferit o reacție.