/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Autoritățile din Chișinău promit, din nou, că mirosul de la stația de epurare va dispărea. Au fost instalate 2 centrifugi de tratare a nămolului

missing
21 februarie 2019, ora 16:50

Autoritățile municipale din Chișinău promit, din nou, că mirosul neplăcut ce vine de la stația de epurare din oraș va dispărea în proporție de 90%, după ce aici au fost instalate două centrifugi de tratare a nămolului. 

„Începând de astăzi, nămolul de la Stația de epurare nu va mai fi deshidratat în saci geotube, ci va fi prelucrat mult mai rapid cu ajutorul a două centrifugi, care vor activa în regim non-stop. Prima centrifugă a fost instalată în august 2018 şi, după o perioadă de testare a acesteia, este instalată și a doua centrifugă. Deşi această investiție a costat furnizorul de apă circa 16 mil. lei, pe termen lung va aduce economii considerabile”, ne informează serviciul de presă al întreprinderii Apă-Canal Chișinău (ACC).

Potrivit ACC, în primele șase luni de la instalarea primei centrifugi, s-a reușit prelucrarea a circa 208 mii m3 de nămol: „Totodată, s-au micșorat considerabil suprafețele de stocare a nămolului, iar datorită metodei de prelucrare, nămolul tratat nu mai are așa umiditate înaltă și poate fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube. După prelucrarea nămolului în centrifugi, volumul acestuia s-a micșorat cu 45 la sută”, se mai spune în comunicat.

Cei de la Apă-Canal spun că pentru depozitarea nămolului, anterior se foloseau anual circa 144 de saci geotube de unică folosință, care costau peste 7,5 mil. lei. Aceștia erau  depozitați pe o suprafață de circa patru hectare. Iar când se transporta nămolul în acești saci, în regiune se răspândea miros neplăcut.

Zilnic, în grătarele de la Stația de epurare sunt stocate circa 15 tone de deșeuri menajere, iar în prelevatorul de la Stație intră circa 150 mii m3 de ape uzate, care, după tratare, sunt deversate în râul Bâc şi de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor.

Reabilitarea Staţiei de epurare şi a liniei noi de tratare a nămolului a început în anul 2017 și se preconizează să fie finalizată în anul 2021. O parte din banii pentru realizare proiectului au fost împrumutați de la băncile BERD și BEI – 24 mil. Euro. De asemenea, 11 mil. de Euro au fost oferite de Uniunea Europeană sub formă de grant, prin  proiectul Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram