/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Premieră în Republica Moldova. Pentru prima dată a fost efectuat un transplant de ficat la o fetiță de nouă ani

21 februarie 2019, ora 12:38

Pentru prima oară în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la un  copil de nouă ani. Fetița a fost diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (insuficiență hepatica), o boală rară care afectează ficatul.

“Timp de 48 de ore s-a aflat la ventilația artificială a plămânilor. La moment, starea ei este relativ satisfăcătoare”, a menționat şeful Catedrei Anestezie şi Terapie Intensivă, Victor Cojocaru.

Intervenției a decurs conform planului stabilit cât de cât pre-operator a spus șefa Secției Terapie intensivă MCC, Vera Dogotari. Iar donatorul este un voluntar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

De asemenea, pacienta se află în Secția terapie intensivă transplant neuro-hepato-bilio chirurgie. Acum, totul depinde de felul în care v-a reacționa organismul pacientei la noul organ.

Intervenția a fost efectuată la data de 13 februarie 2018 de către o echipă de medici din România condusă de către Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, București, alături de echipa medicilor din Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, condusă de profesorul universitar Adrian Hotineanu. Asistența anesteziologică a fost asigurată de șefa Secției cardiochirurgie copii a SCR, dna Vera Dogotari.

În ultimii 30 de ani, în Republica Moldova trei copiii au fost diagnosticaţi cu sindromul Budd-Chiari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram