/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Pe numele lui Plahotniuc și Platon a fost deschis un dosar în Rusia. Cei doi sunt acuzați de scoaterea a 37 miliarde de ruble din țară

missing
22 februarie 2019, ora 09:40

Potrivit datelor preliminare, autoritățile ruse spun că s-a stabilit că cetățenii Rusiei și Moldovei au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale pe scară largă. Organizatorii activităților ilegale sunt Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii deținând cetățenia Federației Ruse.

„În perioada anilor 2013-2014, membrii grupului criminal, în baza unor documente și pretenții false, bani din conturile bancare ale persoanelor juridice controlate de către ei, ținute în două bănci din Rusia: OJSC Bank Zapadny și OJSC Russian Bank, au transferat numerar în valută în conturile bancare a unor nerezidenți de la – BC Moldindconbank SA și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Numerarul primit în ruble rusești a fost retras din conturile corespondente ale băncilor ruse din BC Moldindconbank S.A., în baza unor decizii false ale instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți)”, se spune în comunicatul ministerului rus de interne. Tot acolo se precizează că în total, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase din Federația Rusă.

Autoritățile din Rusia au anunțat că în cadrul cauzei penale a fost reținut Alexandru Korkin, fost acționar la Victoriabank, și a fost plasat în arest. Urmărirea penală pe acest caz continuă.

Precizăm că potrivit adevărul.md, Korkin a devenit acționar al Victoriabank în 2012 devenind proprietarul firmei Generashon Financial B.V. din Olanda, care deţinea 26,75% din acţiunile Victoriabank. Publicația a scris că cele peste 26 la sută din acțiunile băncii erau controlate de actualul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul firmei sus-menționate.

Acesta este al doilea dosar intentat pe numele liderului democrat în Rusia. Autoritățile ruse l-au anunțat pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională pentru tentativă de omor la sfârșitul anului trecut. Presa rusă scria că, fiind membru al unei grupări, Vlad Plahotniuc ar fi omorât, „cu deosebită cruzime cel puțin două persoane”. Articolul nu menționează însă motivul crimei, precizând doar că omorul s-ar fi produs nu pe teritoriul Rusiei, dar nici nu se spune în ce țară anume.

Atunci, Plahotniuc a declarat că dosarul penal pornit pe numele lui în Federația Rusă este o continuare a unor presiuni care deja au loc de mai bine de un an, asupra sa, dar şi asupra unor colegi din Guvern, Parlament şi Coaliţie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram