Dacă moldovenii din în țară vor face doar câteva sute de metri pentru a ajunge la secțiile de votare, atunci unii concetățeni de-ai noștri de peste hotare vor face sute de kilometri pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Este și cazul lui Radu Budan, stabilit în Elveția, care s-a trezit cu noaptea în cap pentru a ajunge la unica secție de votare din această țară și a-și putea da votul pentru viitorii deputații și deputate care-i vor reprezenta interesele în viitorul Legislativ. 

„Este ora 5:50, la ora 06:04 am trenul care merge spre gara centrală Zurich, de acolo vom merge spre Geneva. În Geneva este unica secție de votare din Elveția și vom vota acolo. Toată ziua vom o să fim pe drum: 3,5 ore într-o direcție, 3,5 ore în altă direcție cu trenul”, a spus Radu Budan.

Acesta speră ca secția de votare să nu fie foarte aglomerată, pentru a putea reveni spre seară înapoi în orașul în care locuiește.

„Sper să nu fie rândul mare acolo, fiindcă, dacă va fi rând rândul mare nu o să reușesc să vin înapoi sau o să trebuiască să nu merg la serviciu, deoarece sunt seara la serviciu, sau să nu votez”, a mai spus Radu.

Pentru alegerile parlamentare din acest an, peste hotarele țării au fost deschise peste o sută de secții de votare. În țară, numărul acestora este de peste două mii. Până la ora 09:45, prezența la vot este de circa 7%.