Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

Experți în drept constituțional, despre sesizarea lui Sîrbu: Nu există vreo normă în Constituție care poate fi interpretată în acest sens

missing
28 februarie 2019, ora 16:00

Experții în drept constituțional susțin că nu există în Constituția Republicii Moldova vreun articol ce poate fi interpretat astfel încât Guvernului în exercițiu să poată să i se dea atribuții suplimentare, or, mandatul actualului Legislativ este expirat și doar noul Parlament, după ce va fi validat, poate numi un nou Cabinet de Miniștri.

„Nu există niciun vid de putere în prezent. Este o regulă strictă constituțională: acest Guvern a fost investit de Parlamentul precedent și urmează ca viitorul Guvern să fie investit de actual Parlament, al actualei Legislaturi. Nu se poate interpreta niciun articol din Constituție, nu este nicio normă care poate fi interpretată ca posibilitate de acordare acestui Guvern atribuții suplimentare, în special atribuții cu caracter normativ, legislativ. Guvernul își poate doar asuma răspunderea, cu riscul că el va fi demisionat, prin adoptarea ordonanțelor de urgență și atât. Nu poate fi un Guvern al cărui mandat este expirat, care nu are susținere politică de la un Parlament al cărui mandat este de asemenea expirat, să fie înzestrat cu funcții noi”, este de părere Nicoalae Osmochescu, expert în drept constituțional.

La rândul său, Teodor Cîrnaț, și el expert în drept constituțional, spune că această sesizare, în opinia lui, poartă un caracter politic: „Extinderea împuternicirilor unui Guvern care nu are votul Parlamentului intră în contradicție cu prevederile Constituției. Guvernul poate activa atât timp cât are mandat din partea Parlamentului. După ce Parlamentul va fi validat de Curtea Constituțională, Guvernul în exercițiu își va pierde legitimitatea și constituționalitatea. Această sesizare mai mult poartă un caracter politic și nicidecum constituțional. În felul acesta, dacă mergem pe ideea de a interpreta extinderea, vom trece pe eșichierul încălcării flagrante a Constituției, fiindcă în Constituție se scrie că Guvernul trebuie să primească votul de încredere din partea Parlamentului, dacă nu avem un Parlament legal constituit, deja atunci e problema Parlamentului de a investi un nou Guvern și nicidecum Guvernul nu poate să fie mai presus de Parlament. Guvernul va fi o instituție neavând legitimitate din partea poporului de a administra treburile interne și externe. Cred că CCM trebuie să respingă o asemenea sesizare ca fiind nefondată”, a spus Teodor Cîrnaț.

Astăzi, deputatul ales Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cere examinarea posibilității de acordare Guvernului în exercițiu atribuții suplimentare în cazul unei crize politice. Acesta presupune existența unei profunde crize instituționale, în care „din punct de vedere practic poate exista situația când nu avem nici Parlament dar și nici Guvern funcțional o perioadă îndelungată chiar și cca 18 luni”.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.