Din cele peste 300 de gherete ce comercializează tutun în Chișinău doar patru la sută sunt amplasate conform legii. Despre aceasta au comunicat activiștii civici Ion Andronache și Radion Gavriloi în cadrul unei conferințe de presă.

„Din cele peste 330 de gherete din municipiul Chișinău care comercializează produse de tutun, doar patru la sută din ele respectă distanța de 200 de metri de la instituțiile medico-sanitare și de învățământ”, a susținut în cadrul conferinței de presă activistul civic, Ion Andronache.

De asemenea activistul civic Rodion Gavriloi a declarat că în decurs de 28 de zile a expediat 56 de petiții către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. „Noi am mers în fiecare stradă și am fotografiat fiecare gheretă. După care am făcut măsurările de distanță cu ajutorul instrumentelor web oferite de către Cadastru. Le-am documentat pe toate în petiții, le-am semnat și am expediat către instituțiile de stat”.

Telefonați de către redacția TV8, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au spus că vor veni în scurt timp cu o reacție. Redacția TV8 o va publica.

Conform legii cu privire la vânzarea limitată a țigărilor, unitățile cu suprafața comercială mai mică de 20 de metri pătrați ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanță de cel puțin 200 de metri de la instituțiile de învățământ și instituțiile medico-sanitare. Legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie curent.