Candidatul din partea blocului ACUM pe circumscripția Orhei, Valeriu Munteanu, informează că a sesizat CEC privind posibila finanțare ilegală a partidului „Șor” de mai multe companii private, care anul trecut au avut contracte cu statul de peste 102 mln. lei, lucru interzis expres de legea electorală.

Potrivit lui, în susținerea acuzațiilor sale a trimis Comisie Electorale Centrale extrase din Registrul Buletinului de Achiziții Publice, unde se vede limpede că companiile care au finanțat partidul au beneficiat de bani de la stat.

Într-un răspuns, CEC spune că nu poate să sancționeze persoanele responsabile din cadrul partidului pentru că, „concluziile despre vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu pot fi întemeiate pe presupuneri”.

„Declarațiile pe propria răspundere ale agenților economici despre inexistența cotei de stat, străine sau mixte în capitalul social și privind lipsa restricțiilor, iar fără dovezi clare care să demonstreze acceptarea cu rea credință a surselor financiare neconforme, persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul partidului vizat la moment nu pot fi sancționate conform art. 48 din Codul Contravențional, în condițiile art. 375 alin. (3) din Codul Contravențional, potrivit căruia „Concluziile despre vinovăția persoanei în săvârșirea contravenției nu pot fi întemeiate pe presupuneri”, se spune în răspunsul CEC.

Foto: FB/Valeriu Munteanu