/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Râul Bâc - rampă de gunoi. Mai multe spălătorii neautorizate activează pe malul râului Bâc, și îl poluează cu deșeurile chimice

06 martie 2019, ora 19:27

Strada Cantonului din Capitală. Aici, de-a lungul râului Bâc, sunt improvizate spălătorii auto. Toată apa pe care o folosesc, în două cu substanțe chimice, se varsă în râu. Deși activează de ani de zile, în fața camerei de filmat oamenii spun că aici nu este nicio spălătorie.

„– Unde se scurge toată apa? Nu în Bîc. Dar noi aici nu spălăm. – Dar unde spălați? – Aici e garaj nu este spălătorie. Dar vedem că este un pe jos, toată acestă apă. – Păi mașina mea am spălat-o, iată mașina mea neagră”.

În acest garaj am găsit o altă spălătorie improvizată am găsit mai multe găleți cu apă, utilaje speciale, cârpe. Din păcate nu am găsit pe nimeni cu cine am putea să vorbim să-i întrebăm cât de legală este activitatea acestora”, Sergiu Niculiță, reporter TV8.

La scurt timp a apărut și proprietarul construcției, însă a declarat că nu are idee cine a montat panoul de la intrare. Iar despre spălătorie spune că este un garaj personal.

„ – Cât de legal activează această spălătorie a dumneavoastră? – Da și-i spălătorie? – Păi este scris în limba rusă „moika”. – Eeeei, nici nu știu de unde s-a luat asta aici. – Nu ați pus-o dumneavoastră? – Dar unde se varsă toată apa pe care o folosiți aici la spălarea mașinilor. – Aici eu spăl mașina mea. – Da ați fost sancționat vreodată de poliție, amendă, nu vă este frică? – Am fost. – De câte ori?”.

O altă problemă este că în apropierea acestor spălătorii improvizate sunt instalate și mese, probabil pentru potențialii clienți din acest motiv de jur împrejurul acestor mese găsim mai multe deșeuri menajere cum ar fi pahare de unică folosință, sau sticle de la diferite băuturi care într-un final ajung în râu”, Sergiu Niculiță, reporter TV8.

În apa râului Bâc am găsit și cauciucuri de la automobile.

Iar recent, un fost candidat la alegerile parlamentare, unionistul Vlad Bilețchi, a surprins cum un camion a descărcat în râu deșeuri tehnice.

Era pământ de la construcții atunci când s-a săpat pământul, erau pietre, erau deșeuri menajere, sticlă de plastic, sticlă spartă și așa mai departe. Din acest motiv râul se înămolește, buteliile și alte deșeuri se opresc, acestea încep să formeze apă verde”, Vlad Bilețchi, președinte ODIP.

Activistul a scris și o plângere la poliție. Potrivit ofițerului de presă, aceasta va fi trimisă Inspectoratului ecologic de Stat, instituție responsabilă de starea apelor. Pentru a salva râul, primăria Chișinău a anunțat de curând că România va oferi în acest scop 10 milioane de euro, conform unor înțelegeri anterioare. Deocamdată, nu este clar cum mai exact vor fi folosiți banii. Unii trecători însă consideră totuși că situația se va schimba abia după ce oamenii vor înțelege că răul nu este o gunoiște.

„E bine că eu au ieșit cu inițiativa proprie a loc ca să vină să ne facă curat, e rău că noi nu acceptăm lucru acesta. Noi suntem porci și facem în jurul nostru , iubim să fie murdar”.

„Trebuie să ne străduim să păstrăm. – Cum credeți de ce ar fi nevoie ca oamenii să nu mai arunce gunoi? – De ce ar fi nevoie, puțină cultură”.

Da noi o să facem murdărie mai departe. Nu-i normal, sigur că nu-i normal. Dumneavoastră vedeți care-i situația la noi în țară. Absolut din toate punctele de vedere și de murdărie și de drumuri”.

Pentru spălarea mașinilor în preajma apelor naturale, codul contravențional prevede o pedeapsă de până la 1500 de lei pentru persoane fizice și 6000 mii de lei pentru companii. Iar pentru poluarea apelor cu diferite deșeuri legea prevede o amendă de cel mult 40 de mii de lei. Râul Bâc are o lungime totală de 155 de km. În limitele orașului Chișinău acesta se întinde pe o lungime de aproape 20 de km.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram