/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Din fotoliul de ministru, în cel de deputat. Ce avere are candidatul care a câștigat în circumscripția 34, Anenii Noi

missing
07 martie 2019, ora 08:43

Începând cu 20 ianuarie 2016 şi până în prezent Alexandru Jizdan exercită funcţia de ministru al afacerilor interne în Guvernul Filip, fiind propus în această funcţie de Partidul Democrat din Moldova, fără a deţine calitatea de membru al acestui partid.

Anterior demnitarul a deţinut mai multe funcţii în organele de menţinere a ordinii şi asigurării securităţii naţionale, printre care cea de şef al Direcţiei generale servicii operative a Departamentului de poliţie din cadrul MAI (2010–2014) şi director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (2015–2016).

Potrivit declarației de avere, prezentate la CEC, lui Jizdan i s-a achitat, în ultimii doi ani, un salariu în sumă totală de circa 604 de mii de lei sau circa 25 de mii de lei lunar. Soția acestuia a încasat un venit din salariu de peste 186 de mii de lei. De asemenea, candidatul a mai primit o pensie de la CNAS de circa 160 845 de mii de lei.

În declarația de avere, Jizdan indică un teren aflat în circuitul civil, valoarea acestuia fiind de zero lei, iar al doilea teren aparține familiei care costă peste trei mii de lei. Totodată, candidatul mai scrie că are un apartament și o casă de locuit, care ar valora peste un milion de lei. Familia Jizdan deține o casă de locuit de 71 de metri pătrați, dobândit în 2018 cu 31 de mii de lei și un alt bun imobil, care este indicată valoarea de zero lei.

Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova mai indică în declarație două mașini. Una de model Land Rover Discovery de 406 mii de lei, iar alta care aparține familiei și valorează 167 de mii de lei.

Moldova Curată scrie că cariera lui Alexandru Jizdan la Ministerul de Interne a fost marcată de controverse. El a demisionat din funcția de șef al Departamentului Servicii Operative al MAI în contextul scandalului „Pădurea Domnească”. Alexandru Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze incidentul de la vânătoarea la care au participat mai mulți demnitari și care s-a soldat cu moartea unui bărbat. În 2013, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă instituită în acest caz, politicianul a respins acuzațiile. „M-am informat din sursele mass-media. Eu nu am vorbit cu comisarul din Făleşti”, a declarat el presei în februarie 2013. Atunci el a rămas să activeze în cadrul structurilor MAI.

În anul 2009, după protestele din aprilie, Alexandru Jizdan a fost decorat de Gheorghe Papuc cu „Crucea pentru merit” de gradul I, pentru că ar fi îndeplinit ordinele în timpul evenimentelor de atunci (informație făcută publică de Alexei Roibu, fost ministru de Interne, în cadrul unei ședințe parlamentare din aprilie 2011). În acea perioadă, candidatul PDM era șef al Departamentului servicii operative din cadrul MAI. El apare în mai multe fotografii făcute lângă Președinție pe 7 aprilie 2009, dând indicații polițiștilor.

În februarie 2014, pe când în fruntea Ministerului de Interne se afla un reprezentant al PLDM, Alexandru Jizdan a plecat din sistem. Atunci el a fost ales președinte al Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne, poziție din care a criticat reforma structurilor de forță.

În 2015, atunci când Alexandru Jizdan a fost propus la funcția de director adjunct al SIS, RISE Moldova a publicat mai multe înregistrări din care reieșea că ministrul degrevat a fost un apropiat al lui Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru. Renato Usatîi declara într-o discuție cu jurnaliștii de investigație că l-a plătit pe Alexandru Jizdan pentru anumite servicii. Înregistrările datează din iunie 2013 și au fost făcute publice în cursul investigației pentru filmul documentar „Asasin în Lege”.

După ce RISE Moldova a făcut publice aceste înregistrări, Alexandru Jizdan l-a acționat pe Renato Usatîi și instituția de presă în instanța de judecată, cerând să fie publicate dezmințiri. În februarie 2017, Judecătoria Chișinău a dispus ca cererea de chemare în judecată să fie scoasă de pe rol pentru că nici reclamantul, nici avocatul său nu s-au prezentat la proces.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram