Parlamentul European urmărește cum se investighează contestațiile depuse în legătură cu încălcările admise la alegerile parlamentare din 24 februarie și cum se formează majoritatea Parlamentară. După ședința de miercuri a Comisiei pentru afaceri externe a PE, a fost emis un comunicat în care se spune că europarlamentarii nu vor face la această etapă nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Moldova. Poziția Parlamentului va fi elaborată mai târziu, pe baza raportului final al OSCE, odată ce procesul electoral va fi încheiat în întregime.

În ședința de miercuria comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European a fost organizat un schimb de opinii pentru a dezbate misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. După dezbatere dl David McAllister (PPE, DE), președintele comisiei, Dna Rebecca Harms (Greens, DE), copreședintele Adunării Parlamentare Euronest și președintele Misiunii de observare a alegerilor din Parlamentul European în Republica Moldova și dl Petras Auštrevičius (ALDE, LT), raportorul Parlamentului pentru Moldova, următoarea afirmație:

„Amintim că, în ultima noastră rezoluție privind Moldova din noiembrie 2018, Parlamentul European și-a reiterat poziția conform căreia orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare (…) și cu condiția că acestea sunt realizate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organisme internaționale specializate și că plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când are loc un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice (…)”.

Astfel, europarlamentarii au luat act de declarația preliminară a concluziilor misiunii internaționale de observare a alegerilor, precum și comentariile complementare ale președinta misiunii PE, dna Rebecca Harms. Ambele evidențiază elemente pozitive și deficiențe semnificative.

În comunicatul difuzat după ședința comisie, se spune că procesul electoral din Moldova nu s-a terminat. „Trebuie să observăm modul în care autoritățile Republicii Moldova se ocupă de procedurile de plângere și de contestare și de modul în care se formează majoritatea în Parlament. În mod special, ne întrebăm: va fi acest proces transparent și lipsit de presiune exercitată asupra nou-aleșilor parlamentari? Vor putea toți deputații să își poată prelua mandatul? Unele dintre aceste aspecte vor fi acoperite de raportul final de observare care va fi publicat de OSCE / ODIHR în aproximativ 7 săptămâni”, se mai spune în comunicat.

Astfel, Parlamentul European nu va face, la această etapă, nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Moldova. Această poziție va fi elaborată mai târziu, pe baza raportului final al OSCE, odată ce procesul electoral va fi încheiat în întregime. Între timp, PE spune că va fi atent la evoluțiile din Moldova