/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/FOTO/ Ia-ți familia, prietenii, copii și vizitează locuri ideale pentru plimbări lungi şi liniştite într-o zi cu soare

missing
08 martie 2019, ora 16:31

Capitala Republicii Moldova este cunoscută ca fiind una dintre cele mai verzi din Europa de sud-est. În Chişinău există mai multe parcuri silvice şi grădini publice amenajate special pentru plimbări lungi şi liniştite. Noi vă prezentăm câteva dintre parcurile frumoase din Chişinău. 

Parcul Valea Morilor

Parcul Valea Morilor este un parc din sectorul Buiucani al Capitalei. Acesta a fost înființat la inițiativa lui Leonid Brejne, în anul 1950, și inițial a fost numit „Parcul Central de Cultură și Odihnă al Comsomolului Leninist”. Scara Cascadelor din parc este formată din 218 trepte.. De asemenea, cele mai frumoase apusuri, cu siguranță că le poți prinde în acest loc minunat din Chișinău.

Dendrariu

La început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, în prezent este de 77,809 de hectare. La Dendrarium sînt prezentate mai mult de o mie de tipuri şi forme de plante lemnoase. Ceea ce uimeşte persoana care a intrat aici pentru prima oară – este senzaţia că e nemărginit. Dacă te plimbi de-a lungul gardului parcului în afara acestuia, niciodată nu veţi putea simţi acest lucru. Dendrariul este loc, pe care cetățenii îl preferă demult ca un loc de odihnă, plimbări. Aici puteţi întîlni mulţi excursionişti, care vin în grupuri sau individual, elevii şcolilor din apropiere, colegilor şi studenţii E întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului. Şi mai surprinzător este faptul că parcul nu arata ca unul artificial şi construit, este foarte organic.

Foto: dendrariu.md

Foto: dendrariu.md

Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău

Se consideră că ar fi fost plantat în 1818. Lucrările principale au început a se efectua în 1825, când inginerul cadastral Bogdan Eitner a trasat aleile, au fost plantați arbori și arbuști, înclusiv 1000 salcâmi. Forma definitivă Grădina Publică si-a căpătat-o în 1835. Mai târziu apar intrările, două fântâni arteziene cu o adâncime de 13 m, pavilioane de recreație, scrâncioburi. Accesul în parc era cu plată. Până în 1863 parcul era înconjurat de un gard de nuiele, înlocuit de unul din lemn, apoi de un zid de piatră, la hotărârea Primăriei și, în sfârșit, de un gard din fontă. Aici este un loc perfect și pentru distracții pentru copii. În zona fiind amplaste teren de joacă unde plictiseală nu te poate acapara.

Valea Trandafirilor este un parc situat în sectorul Botanica al Capitalei. Parcul se întinde pe o suprafață de 145 de hectare dintre care nouă hectare suprafață de apă. A fost amenajat în 1968 pe locul unui deal cultivat cu trandafiri, fiind trase alei și diguite malurile apelor. Aici puteți savura cele mai frumoase peisaje.

Foto: Afisha.md

În parcul Afgan puteți vedea complexul memorial în amintirea ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan și vă puteți plimba pe aleea frumos amenajat.
Grădina Botanica
În anul 1964 Grădina botanică a fost transferată de la Buiucani la porțile orașului dinspre Aeroport, în noua locație fiindu-i repartizate 104 ha, iar în 1973 a început modernizarea ei. Aceasta este principala structură de cercetare în domeniul botanicii din Republica Moldova și a fost înființată la 1 septembrie 1951 de către T. Gheiderman (director al acesteia în 1950-1964). Directorul actual este Dr. Alexandru Teleuță.

Foto: Moldovenii.md

Foto: Moldovenii.md

Potrivit meteorologilor, în următoarele trei zile vremea va fi caldă, cu până la plus 17 grade ziua și +7 grade Celsius noaptea. Iar cu această ocazie, plimbările în aer liber vor binevenite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram