/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Nu vrem flori, dar drepturi egale! Zeci de femei și bărbați au defilat astăzi în centrul capitalei, promovând egalitatea de gen

08 martie 2019, ora 19:00

8 martie, sărbătorit altfel. Fără flori și bomboane, dar cu pancarte și tobe. Zeci de bărbați și femei au participat la un marș de solidarizare. Indignați că femeile noastre încă sunt discriminate și bătute, iar autoritățile trec cu vederea aceste probleme, manifestanții au vrut să se facă mai bine auziți. Oamenii au defilat pe străzile din centrul orașului, pe ritmuri muzicale și afișând mesaje cu drepturile femeilor.

FELICIA CREȚU, REPORTERĂ TV8: „Nu vrem flori, dar drepturi egale!” Nu este un mesaj obișnuit într-o zi ca cea de 8 martie. Dar tocmai acesta este scopul celor care participă astăzi la acest marș, să atragă atenția asupra faptului că femeile vor să trăiască și să muncească în Republica Moldova fără discriminare”.

Din spusele organizatorilor marșului, aproape 200 de mii de femei nu sunt angajate în câmpul muncii din cauza treburilor casnice. O altă problemă este și faptul că femeile primesc un salariu mai mic decât al bărbaților, discrepanța fiind chiar și de 12 mii de lei. Astfel, cu pancarte în mâini, femeile au ieșit în stradă pentru a le comunica trecătorilor, dar și autorităților despre limitarea în drepturi.

Astăzi am venit cu un mesaj „Femeile rebele vor schimba lumea”, un mesaj și un motto în care cred și îl promovez. Femeile trebuie să fie curajoase, conștiente de capacitatea pe care o au, o posedă”.

„Putem să vedem că în pozițiile de leadership, totuși, sunt preferați bărbații și nu femeile și lucrul acesta se vede”.

„O femeie primește un salariu mai mic decât un bărbat la aceeași funcție, făcând aceleași task-uri și acest lucru nu este corect, deoarece femeia întreține la fel ca un bărbat familia”.

Dar nu doar femeile au participat la marșul solidarității, dar și bărbați.

„Cu părere de rău, data de 8 martie a fost alterată ca sărbătoare. De la emanciparea femeilor s-a ajuns la flori, bomboane și cadouri de cratițe. Noi, bărbații, trebuie să conștientizăm că femeile sunt tratate diferențiat și noi respectiv ar trebui să intervenim.

„De exemplu, salariul pentru femei este mai mic decât al bărbaților, înțelegeți? Acesta este un fapt”.

Pe ritmurile muzicale ale celor de la Occupy Guguță, oamenii au defilat pașnic de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare, atrăgând privirile trecătorilor.

Mai mulți au fost dintre cei care au susținut ideea marșului.

„Corect, trebuie și noi să avem niște drepturi la același nivel cu ale bărbatului”.

„Și flori și drepturi!”.

„Totu-i corect, dar nu se prea face așa”.

„Da, bărbatul este bărbat și este capul familiei, trebuie să lucreze, să întrețină familia, dar femeia trebuie să aibă drepturi egale cu bărbatul. Să fie și ea capul familiei, desigur, și normal”.

Au fost și dintre cei mai sceptici.

„Fie, vor drepturi, să aibă drepturi!”.

„Eu consider că femeia trebuie să aibă unele drepturi egale cu bărbatul și să nu fie o discriminare. – Unele drepturi, nu toate? – Da, unele drepturi”.

Marșul solidarității față de femei are loc anual în ziua de 8 martie și este la a cincea ediție. Evenimentul a fost organizat de organizații non-guvernamentale care militează pentru egalitatea de gen.

Reporteră: Felicia Crețu

Imagini: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram