Curtea Constituțională, prin decizia de confirmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie și de validare a mandatelor deputaților, a decis modificarea numerotării legislaturilor în Parlament. Astfel, dacă după numerotarea veche urma să fie formată legislatura a XXI-a a Parlamentului, atunci actualul organ legislativ va fi de legislatura a X-a.

Înalta Curte a făcut această modificare urmare a solicitării deputatului democrat Sergiu Sîrbu, care a și-a motivat solicitarea prin faptul că legislaturile trebuie numerotate de la independență încoace, dar nu din perioada Uniunii Sovietice.

„Având în vedere faptul că de la alegere primului Parlament al Republicii Moldova, care a funcționat în perioada anilor 1990-1994, și până la expirarea mandatului ultimului Parlament care a fost ales pe 30 noiembrie 2014 în Republica Moldova au fost alese nouă legislaturi, Curtea Constituțională confirmă rezultatele alegerilor Parlamentului de legislatura a zecea din 24 februarie 2019”, a declarat președintele CC, Mihai Poalelungi.

Amintim că astăzi CC a confirmat alegerile din 24 februarie pe circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale și a validat mandatele tuturor celo 101 deputați nou-aleși.