/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ ANRE a stabilit o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți. Prețurile vor fi stabilite de petroliști

11 martie 2019, ora 12:53

Agenția de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi o nouă metodologie de calculare a a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, prețurile la carburanți vor fi stabilite reieșind din consumul și cheltuielile aferente pe care le suportă comercianții cu amănuntul de produse petroliere și se va aplica o rată de rentabilitate anuală care să nu fie mai mare de 10%.

„Lăsăm libertatea totalmente companiilor, pe propria responsabilitate să-și stabilească prețurile, reieșind din consumurile și cheltuielile pe care le vor înregistra pe perioada respectivă”, susțin reprezentanții ANRE.

Autorii proiectului afirmă că metodologia nu este una nouă, una similară fiind aplicată în Moldova până la în luna aprilie a anului 2016, varianta actuală fiind însă una îmbunătățită. Rolul ANRE în viitor va fi de a monitoriza ca agenți economici care comercializează produse petroliere cu amănuntul să nu depășească plafonul sus-menționat.

„În scopul protecţiei drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului prezenta Metodologie stabileşte, că preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt preţuri plafon şi nu pot fi depăşite de către vânzători. Întreprinderile pot comercializa cu amănuntul produsele petroliere la preţuri mai reduse decât cele plafon în funcție de cantitatea comercializată, metoda de plată etc., însă fără a majora preţurile pentru alţi consumatori”, se menționează în proiectul de decizie al ANRE.

De asemenea, proiectul prevede că preţurile aprobate pot fi modificate doar odată cu procurarea altor partide de produse petroliere la preț diferit, la modificarea cursului de schimb al monedei naţionale şi „alţi factori obiectivi, care pot influenţa asupra nivelului preţului”.

ANRE a început să stabilească prețurile-plafon pentru benzină și motorină, din anul 2016, reieșind din cotațiile Platts la bursele mondiale, precum și ținând cont de TVA, impozite, taxe și marjele comerciale specific ale operatorilor de pe piață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram