/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

În luna februarie a crescut prețul la ardei, dar a scăzut prețul la ouă. Cum au evoluat prețurile la mărfurile nealimentare

missing
11 martie 2019, ora 11:00

În luna februarie a acestui an au crescut prețurile de consum la legume și fructe proaspete cu circa 4%, dar au scăzut prețurile la ouă, cu aproximativ 8%, comparativ cu luna ianuarie 2019, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

Astfel, pootrivit BNS, a crescut prețul următoarele tipuri de fructe proaspete: la fructe exotice şi sămânţoase – cu câte 6,3%; la citrice – cu 3,8% și la struguri – cu 2,0%).

La legume cel mai mult a crescut prețul la ardei graşi – cu 14%; vinete – cu 12,5%; dovlecei şi bostani – cu 12,4%; tomate – cu 7,9%; varză – cu 7,6%; castraveţi – cu 4,7% și ceapă uscată şi morcovi – cu câte 1,9%. De asemenea, la cartofi prețurile au crescut cu circa 4,4%.

Datele BNS arată și o creștere ușoară a prețurilor la peşte proaspăt şi congelat – cu 1,5%, dar o scădere ușoară a prețurilor la carne de porc – cu 0,9%, carne de vită şi subproduse – cu câte 0,4%.

La categoria mărfurile nealimentare, în luna februarie s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la confecţii pentru copii, obiecte de sanitărie şi igienă – cu câte 0,8%, mobilă – cu 0,7%, încălţăminte pentru copii – cu 0,6%, tricotaj, unelte electrice de uz casnic, obiecte pentru călătorii şi de galanterie, veselă din sticlă şi ceramică, maşini de spălat rufe şi veselă, aragazuri, materiale de construcţie, produse chimice de uz casnic – până la 0,5%, ţigări – cu 0,3%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 2,9%, medicamente – cu 0,5%, sacouri, pulovere, jachete şi fuste pentru femei, articole pentru acoperirea capului la femei, fuste pentru copii, paltoane şi pardesiuri pentru bărbaţi, articole cosmetice şi parfumerie, telefoane – până la 0,4%, informează BNS.

Potrivit specialiștilor de la BNS, în luna februarie 2019 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni, din martie 2018 până în februarie 2019) a constituit 2,4%, inclusiv la: produse alimentare – 3,5%, mărfuri nealimentare – 2,9%, servicii prestate populaţiei – (-0,2%).

Cei d ela BNS susțin că această creştere a preţurilor medii de consum cu 0,4 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,8 la sută, la mărfurile nealimentare cu 0,1 la sută şi de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,2 la sută.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram