/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

/VIDEO/ Anunț de ultima oră de la PSRM: „Invităm la discuții blocul ACUM”. UPDATE: Ce spun cei de la ACUM

missing
11 martie 2019, ora 13:26

UPDATE, ORA: 13.30 Contactați de TV8, reprezentanții blocului ACUM au spus că nu pot să vină deocamdată cu un comentariu vizavi de declarația PSRM, dar că au luat act de cele enunțate de socialiști și vor reveni cu o reacție mai târziu.

L-am contactat și pe vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari, pentru a obține o reacție a democraților, dar acesta nu a răspuns la telefon. Nici purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la telefon. Vom reveni.

ORA: 13.09 Partidul Socialiștilor (PSRM) a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că invită la negocieri reprezentanții blocului ACUM pentru formarea unei majorități parlamentare. Ion Ceban, secretarul pentru ideologie al PSRM și deputat din partea acestei formațiuni, a spus că cei de la blocul ACUM sunt așteptați mâine, la ora 15:00, la sediul PSRM.

Ceban a mai spus că PSRM se consideră câștigător al scrutinului parlamentar, de aceea își rezervă dreptul de a începe negocierile. Totuși, socialistul a precizat că discuțiile la care sunt chemați reprezentanții blocului ACUM sunt doar preliminare.

„Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și ACUM reprezintă principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară, noi am mai colaborat cu politicienii din partidele acestui bloc în trecut, împreună am organizat proteste împotriva guvernării și vrem să vedem dacă identificăm lucruri pe care le mai avem în comun, care ar putea să contureze o eventuală colaborare politică”, a spus Ion Ceban.

Reprezentanții PSRM au enunțat și câteva principii asupra cărora vor insista în cadrul negocierilor printre care: menținerea statalității Republicii Moldova, o politică externă echilibrată cu Rusia, UE și SUA, respectarea dreptului fiecărui cetățean indiferent de etnie, dezvoltarea economică a țării, crearea noilor locuri de muncă și „echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale”.

„Pentru PSRM nu este simplu să discute cu politicieni și partide, față de care avem obiecții serioase și argumentate, mulți dintre ei fiind responsabili de guvernările din 2009 încoace, însă înainte de orice punem pe prim plan interesul cetățenilor și dorința lor de a trăi într-o țară cu standarde de viață bune, le respectăm votul și căutăm soluții pentru a avea cât mai curând instituții stabile și a începe să lucrăm pentru cei care ne-au votat. PSRM nu dorește să provoace alegerile anticipate, chiar dacă este gata să facă față unui eventual scrutin electoral, însă constatăm că sunt alții care doresc să le provoace”, a declarat Ion Ceban.

Reprezentanții ACUM nu au venit deocamdată cu un comentariu. Anterior însă aceștia au declarat că nu vor face coaliție nici cu PSRM, nici cu PDM în viitorul Parlament.

ACUM a fost invitat la negocieri și de PDM, chiar a doua zi de la anunțarea rezultatelor alegerilor, printr-o scrisoare oficială. Aceștia însă nu au dat curs invitației democraților.

După validarea alegerilor, președintele țării Igor Dodon a anunțat că va convoca prima ședință a Parlamentului până pe data de 26 martie 2019.

Alegerile parlamentare din 2019 au fost validate de Curtea Constituțională pe 9 martie. În urma acestora, PSRM s-a ales cu 35 de mandate de deputat, PDM, cu 30 de mandate, blocul ACUM, cu 26 de mandate, PP ȘOR, cu șapte, iar alte trei mandate au fost obținute de candidați independenți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram