Deputații aleși pe listele blocului ACUM DA PAS refuză să poartă negocieri pentru formarea unei eventuale majorități parlamentare cu unul dintre partidele care au acces cu un scor bun în Parlament, dar aceștia au anunțat că vor propune un pachet de legi numite de ei „pentru dezoligarhizarea statului”.

Printre hotărârile de Parlament propuse de ACUM sunt și demisia a șapte șefi de instituții de stat, inclusiv a procurorului general.

„Ne adresăm tuturor deputaților cărora chiar le pasă de această țară și de cetățenii ei și care înțeleg că Republica Moldova merge într-o direcție total greșită, pe o cale fără de întoarcere, care adâncește sărăcia, amplifică depopularea și izolarea pe plan internațional. Îi îndemnăm să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să distrugă sistemul oligarhic și să edifice statul de drept, creând condiții pentru o economie funcțională și o viață bună”, a declarat Maia Sandu, copreședinta blocului ACUM.

Pachetul de legi și acte legislative „pentru dezoligarhizarea statului”, propus de Blocul ACUM, include:

1. Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

2. Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

– Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție.

– Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.

– Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

– Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.

– Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

– Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.

– Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.

3. Anularea sistemului electoral mixt.

4. Crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

– Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

– Consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului;

– Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky.

Blocul ACUM a fost invitat la negocieri pentru formarea unei eventuale coaliții în viitorul Legislativ mai întâi de Partidul Democrat, apoi de Partidul Socialiștilor. Ambele oferte au fost refuzate.

În urma alegerilor parlamentare din acest an, PSRM s-a ales cu 35 de mandate, PDM, cu 30 de mandate, blocul ACUM, cu 26 de mandate, PP ȘOR, cu șapte mandate, iar alte trei mandate le revin candidaților independenți.

La același subiect:

/VIDEO/ Cei de la ACUM nu vor merge la ora 15 la sediul PSRM. Năstase: „Nu vom intra în acest joc perfid”, Sandu: „Nu vom face alianțe cu PD, PSRM sau ȘOR”