/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Cei de la ACUM nu vor merge la ora 15 la sediul PSRM. Năstase: „Nu vom intra în acest joc perfid”, Sandu: „Nu vom face alianțe cu PD, PSRM sau ȘOR”

missing
12 martie 2019, ora 12:00

Deputații blocului ACUM afirmă că nu vor merge astăzi la ora 15:00, la sediul PSRM pentru a începe discuții cu socialiștii privind formarea unei majorități parlamentare, în urma invitației pe care le-au lansat-o ieri, cei din Partidul Socialiștilor

Andrei Năstase, deputat, blocul ACUM: Noi cei din blocul electoral ACUM, ne-am asumat un singur parteneriat, cu cetățenii Republicii Moldova. Am semnat un angajament public. Am repetat că noi nu suntem ca ei, ne respectăm cuvântul dat și angajamentele. Plahotniuc și Dodon caută să-și mascheze alianța pe care au avut-o până acum. Noi nu vom intra în acest joc perfid. Dacă am face acest lucru am dezamăgi definitiv oamenii. Nu vom negocia votul pe care l-am primit din partea oamenilor”.

Maia Sandu, deputată, blocul ACUM: „Alegerile au fost fraudate. Deputații aleși pe lista blocului ACUM au obținut votul cetățenilor pentru a elibera statul din oligarhie. Reiterăm angajamentul nostru de a nu face alianțe cu partidele PDM, PSRM și ȘOR. Propunem adoptarea în regim de urgență a unui set de legi care vizează eliberarea statului de sub controlul lui Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, deputații din blocul ACUM propun un set de legi care vizează: anularea sistemului electoral mixt; investigarea furtului miliardului; obligarea Băncii Naționale să publice raportul Kroll 2; adoptarea Legii Magnițki etc.

De asemenea, cei de la ACUM cer demisia șefilor mai multor instituții de stat precum: Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Comisia electorală Centrală (CEC), Centrul Național Anticorupție (CNA), Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI), Curtea Constituțională (CCM), Consiliul Audiovizualului (CA) ș.a.

PSRM nu a venit cu un comentariu deocamdată. Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Ion Ceban nu au răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile celor de la ACUM. Ulterior, Ion Ceban a anunțat că formațiunea va susține un briefing de presă la ora 15, la care vor comenta situația.

Blocul ACUM a fost invitat la discuții privind formarea unei eventuale coaliții în Parlament și de PDM. Aceștia însă au refuzat.

După validarea alegerilor, președintele țării Igor Dodon a anunțat că va convoca prima ședință a Parlamentului până pe data de 26 martie 2019.

Alegerile parlamentare din 2019 au fost validate de Curtea Constituțională pe 9 martie. În urma acestora, PSRM s-a ales cu 35 de mandate de deputat, PDM, cu 30 de mandate, blocul ACUM, cu 26 de mandate, PP ȘOR, cu șapte, iar alte trei mandate au fost obținute de candidați independenți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram