/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Dosarul lui Filat: Instanța a respins cererea avocaților de recuzare a doi judecători. Ședința continuă

missing
13 martie 2019, ora 15:59

UPDATE. 15:58. Ședința continuă în aceeași componență.

UPDATE. 15:30. Instanța a respins cererea avocaților lui Filat de recuzare a doi judecători. Filat a refuzat să comenteze decizia instanței, precizând că o va face avocatul.

UPDATE. 14:56. Judecătorii s-au retras pentru deliberări.

„Este imperativ necesar ca să mergem la norma legală, este stipulat expres în codul de procedură penală, care spune într-o manieră foarte explicită că judecătorii care au judecat, pronunțat sentință de condamnare, nu pot să-și revadă deciziile sale prin procedura înaintată – revizuire. Aș mai adăuga anumite aspecte pe care vă rog să le luați în considerare atunci când le veți pronunța. Sentința a fost pronunțată într-un proces decis de către un complet de judecată din care făcea parte domnul Niculcea și Lazari, într-un proces închis cu încălcarea mai multor drepturi care au fost stabilite într-o anumită procedură, care urmează să ajungă prin decizia CEDO care a decis preluarea examinării acestui dosar în regim prioritar. Un aspect la fel de important este că sentința de condamnare parțial a fost casată de Curtea de Apel și această casare a rămas în vigoare în urma deciziei Curții Supreme de Justiție, doar că aici trebuie să ținem cont de un aspect că această casare nu ține de noțiune, ea este materializată printr-o sumă, care mi-a fost imputată de acești doi judectori inclusiv, de 320 de mln de lei, cu toate că în prima instanță, în cadrul dezbaterilor cu ușile închise, noi am invocat probe și am demonsrat că persoanele respective nu au fost în R. Moldova, nu au avut cum să transfere banii respectivi …”, a declarat Filat.

UPDATE. 14:35. Instanța de judecată examinează cererea de recuzare a celor doi judecători.

„Considerăm că nu vor examina aceste cereri de revizuire în mod imparțial, liber și nepărtinitor din simplul motiv că deja s-au expus anterior asupra vinovăției și au examinat circumstanțele cauzei și considerăm că sunt indirect aplicabile prevederile Convenției Europene care spune foarte clar că orișice persoană, și este în interesul statului de drept și al persoanelor care solicită și se așteaptă la o justiție imparțială, să se aștept ca și completul de judecată care va examina cauza să fie unul absolut imparțial, ceea ce constituie o garanție a procesului echitabil”, a declarataVictor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Dosarul urmează a fi distribuit altui complet de judecată.

Astăzi, 12 martie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, are loc examinarea cererii de revizuire depusă de Vladimir Filat împotriva sentinței Judecătoriei Buiucani din data de 27 iunie 2016, a deciziilor instanțelor de apel și recurs.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram