Consiliul prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și Apărarea Drepturilor Omului din Federația Rusă i-a trimis președintelui Vladimir Putin un aviz cu privire la actele legislative adoptate recent de Legislativul rus, cu privire la blocarea știrilor false și aplicarea amenzilor pentru distribuirea fake news-urilor și pentru ofensele aduse simbolurilor de stat sau autorităților, în spațiul virtual.

Potrivit Tass.ru, Consiliul a făcut o expertiză a acestor legi și-l îndeamnă pe Putin să nu le promulge, dar să le trimită spre reexaminare.

Potrivit sursei citate, în document se stipulează că prevederile acestor legi sunt abuzive și pot servi ca bază pentru persecutarea cetățenilor și a organizațiilor.

De asemenea, membrii Consiliul prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și Apărarea Drepturilor Omului consideră că prevederile privind amendarea persoanelor care aduc insulte simbolurilor de stat sau autorităților statului rusesc pe internet este o încălcare a dreptului la libera exprimare.

Prevederile legislative sus-menționate au fost aprobate recent de Legislativul rus. Potrivit presei ruse, actele prevăd aplicarea amenzilor în sumă de la 30 de mii la 1,5 milioane de ruble rusești.