32 dintre cei 101 de deputați care au acces în Parlament au fost deputați și în fosta componență a Legislativului. Unii dintre ei au fost deputați o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că ulterior au fost numiți funcții din cadrul Guvernului, iar anul acesta revin în Parlament cu un nou mandat; alții au făcut legi patru ani la rând și acum își vor continua activitatea într-o nouă Legislatură.

Fracțiunea cu cei mai mulți deputați noi, dar vechi, este Partidul Democrat (PD). Din cei 30 de parlamentari pe care-i are partidul în noul Legislativ, 18 au fost și deputați și în fosta Legislatură, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă:

 1. Constantin Botnari
 2. Monica Babuc
 3. Vasile Bîtca
 4. Serghei Sîrbu
 5. Vladimir Andronachi
 6. Violeta Ivanov
 7. Angel Agache
 8. Vladimir Vitiuc
 9. Igor Vremea
 10. Oleg Sîrbu
 11. Eugeniu Nichiforciuc
 12. Gheorghe Brașovschi
 13. Eleonora Graur
 14. Vladimir Plahotniuc
 15. Pavel Filip
 16. Dumitru Diacov
 17. Efrosinia Grețu
 18. Elena Bacalu.

Dintre cei 35 de deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM), 11 sunt parlamentari cu experiență de muncă în fosta Legislatură, iar de la ACUM, deși majoritatea deputaților sunt nou-veniți, trei dintre ei au trecut pragul Parlamentului și anterior, dar în componența altor formațiuni politice.

PSRM:

 1. Ion Ceban
 2. Eduard Smirnov
 3. Bogdat Țîrdea
 4. Alla Dolința
 5. Vladimir Golovatiuc
 6. Corneliu Furculiță
 7. Vladimir Odnostalco
 8. Radu Mudreac
 9. Vladimir Țurcan
 10. Fiodor Gagauz
 11. Grigore Novac

Blocul “ACUM”: 

 1. Maria Ciobanu
 2. Lilian Carp
 3. Maia Sandu

Prima ședință a Parlamentului după alegerile din 2014 a avut loc pe 29 decembrie a aceluiași an. Iată cât de activi sau pasivi au fost de atunci parlamentarii care au ajuns anul acesta din nou în Legislativ (n.r. analiza a fost făcută în baza unui raport întocmit de Parlament, iar în acest material este prezentat numărul de inițiative legislative individuale sau în grup și rapoartele și corapoartele deputaților din fostul Legislativ).

Cel mai activ deputat al fostei Legislaturi, care a acces în Parlament și anul acesta, este democratul Sergiu Sîrbu. Acesta a participat la scrierea a 130 de inițiative legislative de grup și a venit cu 19 inițiative legislative individuale. Printre primii cinci cei mai activi deputați din fostul Parlament care s-au ales cu un nou mandat sunt alți doi parlamentari din Partidul Democrat și doi reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

La polul opus, avem cinci deputați democrați. Trei dintre ei nu au venit cu nicio inițiativă legislativă, potrivit raportului întocmit de Parlament. Printre aceștia este și președintele PDM, Vlad Plahotniuc, dar acesta a fost deputat doar șapte luni. Alți doi deputați democrați care au nu au avut nici inițiative legislative și nici nu au prezentat rapoarte sunt: Constantin Botnari, care a fost parlamentar 14 luni, și Efrosinia Grețu, care a fost deputată patru ani.

În fostul Parlament au mai fost deputați care au avut o activitate egală cu zero, iar acum au ajuns din nou în fotoliul de parlamentar, totuși, aceștia au deținut funcția de deputat mai puțin de două luni, fiind apoi numiți în alte funcții; majoritatea dintre ei au plecat la Guvern: Monica Babuc, Pavel Filip, Maia Sandu și Vasile Bîtca.

De asemenea, alți doi actuali deputați cu activitate egală cu zero sunt Eleonora Graur și Gheorghe Brașovschi, aceștia însă au fost parlamentari pentru o singură zi. Ei au venit în funcții după ce doi deputați din PDM au fost numiți judecători constituționali. Ei au fost prezenți doar la ultima ședință a componenței anterioare a Parlamentului.