/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/INFOGRAFIC/ N-a făcut nimic 4 ani, dar a luat un nou mandat. Cât de activi au fost în Parlament deputații realeși în funcții

missing
14 martie 2019, ora 17:13

32 dintre cei 101 de deputați care au acces în Parlament au fost deputați și în fosta componență a Legislativului. Unii dintre ei au fost deputați o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că ulterior au fost numiți funcții din cadrul Guvernului, iar anul acesta revin în Parlament cu un nou mandat; alții au făcut legi patru ani la rând și acum își vor continua activitatea într-o nouă Legislatură.

Fracțiunea cu cei mai mulți deputați noi, dar vechi, este Partidul Democrat (PD). Din cei 30 de parlamentari pe care-i are partidul în noul Legislativ, 18 au fost și deputați și în fosta Legislatură, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă:

  1. Constantin Botnari
  2. Monica Babuc
  3. Vasile Bîtca
  4. Serghei Sîrbu
  5. Vladimir Andronachi
  6. Violeta Ivanov
  7. Angel Agache
  8. Vladimir Vitiuc
  9. Igor Vremea
  10. Oleg Sîrbu
  11. Eugeniu Nichiforciuc
  12. Gheorghe Brașovschi
  13. Eleonora Graur
  14. Vladimir Plahotniuc
  15. Pavel Filip
  16. Dumitru Diacov
  17. Efrosinia Grețu
  18. Elena Bacalu.

Dintre cei 35 de deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM), 11 sunt parlamentari cu experiență de muncă în fosta Legislatură, iar de la ACUM, deși majoritatea deputaților sunt nou-veniți, trei dintre ei au trecut pragul Parlamentului și anterior, dar în componența altor formațiuni politice.

PSRM:

  1. Ion Ceban
  2. Eduard Smirnov
  3. Bogdat Țîrdea
  4. Alla Dolința
  5. Vladimir Golovatiuc
  6. Corneliu Furculiță
  7. Vladimir Odnostalco
  8. Radu Mudreac
  9. Vladimir Țurcan
  10. Fiodor Gagauz
  11. Grigore Novac

Blocul “ACUM”: 

  1. Maria Ciobanu
  2. Lilian Carp
  3. Maia Sandu

Prima ședință a Parlamentului după alegerile din 2014 a avut loc pe 29 decembrie a aceluiași an. Iată cât de activi sau pasivi au fost de atunci parlamentarii care au ajuns anul acesta din nou în Legislativ (n.r. analiza a fost făcută în baza unui raport întocmit de Parlament, iar în acest material este prezentat numărul de inițiative legislative individuale sau în grup și rapoartele și corapoartele deputaților din fostul Legislativ).

Cel mai activ deputat al fostei Legislaturi, care a acces în Parlament și anul acesta, este democratul Sergiu Sîrbu. Acesta a participat la scrierea a 130 de inițiative legislative de grup și a venit cu 19 inițiative legislative individuale. Printre primii cinci cei mai activi deputați din fostul Parlament care s-au ales cu un nou mandat sunt alți doi parlamentari din Partidul Democrat și doi reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

La polul opus, avem cinci deputați democrați. Trei dintre ei nu au venit cu nicio inițiativă legislativă, potrivit raportului întocmit de Parlament. Printre aceștia este și președintele PDM, Vlad Plahotniuc, dar acesta a fost deputat doar șapte luni. Alți doi deputați democrați care au nu au avut nici inițiative legislative și nici nu au prezentat rapoarte sunt: Constantin Botnari, care a fost parlamentar 14 luni, și Efrosinia Grețu, care a fost deputată patru ani.

În fostul Parlament au mai fost deputați care au avut o activitate egală cu zero, iar acum au ajuns din nou în fotoliul de parlamentar, totuși, aceștia au deținut funcția de deputat mai puțin de două luni, fiind apoi numiți în alte funcții; majoritatea dintre ei au plecat la Guvern: Monica Babuc, Pavel Filip, Maia Sandu și Vasile Bîtca.

De asemenea, alți doi actuali deputați cu activitate egală cu zero sunt Eleonora Graur și Gheorghe Brașovschi, aceștia însă au fost parlamentari pentru o singură zi. Ei au venit în funcții după ce doi deputați din PDM au fost numiți judecători constituționali. Ei au fost prezenți doar la ultima ședință a componenței anterioare a Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram