/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cu cine sunt gata să colaboreze în Parlament și la ce alianțe se așteaptă deputații independenți Alexandru Oleinic și Ion Groza

missing
15 martie 2019, ora 11:30

Vor colabora cu forțele de dreapta și cu cei care susțin calea europeană a Republicii Moldova. Asta spun doi dintre cei trei deputați independenți care au ajuns în noul Parlament – Alexandru Oleinic și Ion Groza. I-am întrebat și ce scenarii privind formarea unei majorități consideră ei că sunt plauzibile și iată ce ne-au răspuns. 

ALEXANDRU OLEINIC, deputat independent ales pe circumscripția uninominală Transnistria 1: Noi vom fi alături de cei care vor promova europenizarea țării. Actuala guvernare a declarat și a făcut tot ce a putut anul acesta pentru implementarea Acordului de Asociere, cu unele situații mai dificile, dar au depășit. Și, desigur, vom colabora cu blocul ACUM. Socialiștii au declarat întotdeauna vectorul euroasiatic și aceasta a fost opțiunea lor”, a spus Oleinic, contactat de TV8.md.

Deputatul consideră că cei din blocul ACUM trebuie să accepte invitația Partidului Democrat la negocieri: „Majoritatea trebuie să facă cei care au promisiuni comune în programele electorale. Spre exemplu, situația de astăzi, propunerea care a venit de la Partidul Democrat către blocul ACUM ar trebui să servească ca o bază către a duce niște discuții”, a spus noul parlamentar.

Oleinic este sceptic în privința unei coaliții dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor: „Noi am avut în țara aceasta și guvernare de harbuz, și de bostan și de asta… dar aici chiar nu găsesc definiți. Doi vectori opuși să-i unești împreună, asta este imposibil”, a comentat deputatul independent.

Și Ion Groza, deputat independent ales de locuitorii de la Cahul spune că va colabora în viitorul Legislativ cu forțele de dreapta.

ION GROZA, deputat independent ales pe circumscripția uninominală Cahul: „Eu voi colabora cu forțele de dreapta pentru că sunt pro-european și cu acele formațiuni care vor susține regiunea de sud, acolo unde eu am candidat în calitate de candidat independent, în regiunea de sud a țării. Forțele de dreapta sunt blocul ACUM și Partidul Democrat”.

Întrebat care partide, în opinia sa, trebuie să formeze viitoarea majoritate parlamentară, Groza a spus: „Eu socot că blocul ACUM și Partidul Democrat, pentru că ele sunt de dreapta și cred că ar trebui să găsească un consens”.

L-am contactat și pe cel de-al treilea deputat independent, Viorel Melnic, ales pe circumscripția uninominală Transnistria 2, să-i aflăm opinia, dar, după ce ne-am prezentat, acesta a spus că este ocupat și nu poate să vorbească.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Alexandr Oleinic a acumulat 62,54% din sufragii, Viorel Melnic – 64%, iar Ion Groza – 32,76%.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram