/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Doi dintre profesorii turci, expulzați în septembrie, au fost condamnați la ani grei de închisoare în Turcia

missing
15 martie 2019, ora 15:29

A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.

În același timp, alți doi sunt în așteptarea deciziei judecătorești. Potrivit lui Hasan Baris, profesor la liceul „Orizont”, ședințele în aceste cazuri sunt programate la sfârșitul lunii martie și în aprilie, date exacte nu cunoaște despre caz.

Profesorul de limbă turcă care a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare a venit în Moldova acum trei ani. Până la aceasta, a trăit în Antalya, Turcia. Bayraktar a ajuns la Liceul Moldo-Turc după un anunț despre un post vacant. A venit la noul loc de muncă împreună cu soția și aici li s-au născut doi copii. Fiica are acum doi ani, iar fiul – două luni. Pentru că s-au născut pe teritoriul Moldovei, ambii copii au obținut cetățenia moldovenească. Bayraktar, la fel ca și colegul său Ayri de la Bălți, nu a solicitat azil politic în Moldova. El este cel mai tânăr din angajații liceului care au fost expulzați.

Newsmaker scris a că reținerea sa a fost filmată. După Bayraktar au venit direct la liceu. Câțiva bărbați îmbrăcați în civil l-au scos din clădirea instituției și l-au dus cu o mașină obișnuită. Colegilor profesorului le-au spus că ei sunt de la poliție: „Noi avem mașină, vom discuta și el va reveni, nu vă faceți griji”. Bărbații au promis că îl vor duce la comisariatul de poliție din sectorul Buiucani, pentru „a-i adresa câteva întrebări”. După aceasta, nu l-a mai văzut nimeni.

Pe șase septembrie 2018, șapte persoane de origine turcă au fost expulzate din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram