Fostul deputat Chiril Lucinschi, condamnat de primă instanță la 5 ani și 6 luni pentru spălare de bani, este lipsit aproape în totalitate de dreptul la apărare. De această părere sunt avocații săi după ce judecătorii Curții de Apel au respins majoritatea celor nouă cereri pe care le-au înaintat. Astfel, judecătorii au refuzat să numească o expertiză financiară, formarea unei comisii rogatorie, dar și să audieze un martor cheie. Procurorul consideră însă că avocații fac orice ca să tergiverseze procesul.

„Se resping cererile privind anexarea înregistrărilor audio. Și solicitarea de la Curtea de Apel Cahul a copiei sentinței pe cauza privind învinuirea lui Șor Ilan. Se resping cererile privind efectuarea expertizelor financiare și financiar bancare”.

Consider că poziția Curții de Apel este una vădit părtinitoare, de partea părții acuzării”, Corina Stratan, avocată.

„Credeam că la Curtea de Apel, totuși un complet constituit din trei judecători, nu din unul, o să vrea să afle adevărul. Din păcate această dorință nu există”, Chiril Lucinschi, fost deputat.

Procurorul consideră însă că prin înaintarea cererilor avocații ar urmări să tergiverseze procesul. El nu consideră necesară efectuarea expertizelor financiare și bancare și nici formarea comisiilor rogatorii, prin care să aibă acces la mai multe informații internaționale.

Noi considerăm că cererile date au doar caracter de a tergiversa procesul respecitv. Partea apărării cunoaște foarte bine cât durează comisiile rogatorii”, Eugen Rurac, procuror.

Domnul procuror e împotriva tuturor cererilor noastre de atâta că el nu vrea să stabilească adevărul, nu vrea să stabilească adevărul în cauză. Noi considerăm că prin refuzul cererilor noastre înaintate cu scopul de a stabili adevărul, instanța practic dinainte s-a expus asupra faptului că îi refuză lui Lucinschi în justiție conform legii și constituției”, Gheorghe Ulianovschi, avocat.

Avocații au spus că vor examina argumentarea deciziei judecătorilor, după care vor vor stabili următorii pași. Chiril Lucinschi a fost condamnat de prima instanță la 5 ani și 6 luni de închisoare. El a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și fals în declarația de avere. Sentința a fost pronunțată pe 4 aprilie 2018. Acum, acesta se află sub control judiciar. Fostul deputat nu-și recunoaște vina, iar avocații au declarat anterior că clientul lor a fost învinuit că a spălat banii obținuți dintr-o infracțiune care nu există, iar sentința este o copie a rechizitoriului întocmit de procurori.