/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/DOC/ Decizia ANSC în privința contestației companiei române privind rezultatele licitației prin care s-au cumpărat 31 de autobuze noi

missing
18 martie 2019, ora 13:08

„În circumstanțele celor din speță, Agenția reține declarațiile autorității contractante că pretențiile „BMC Truck &Bus” SA nu sunt formulate în cadrul unei proceduri de achiziție publică desfășurată în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/15, în situația în care procedura de achiziție care a avut ca și obiect achiziționarea de autobuze noi a fost efectuată de către o entitate care își desfășoară activitatea în sectorul transporturilor, respectiv, ce cade sub incidența excepțiilor prevăzute la art. 5 alin. 1 lit a din legea prenotată, și implicit, nu se aplică procedura de contestare reglementată la Capitolul X menționat mai sus”, se arată în decizia luată de ANSC.

Astfel agenția a constata că nu este competentă să soluționeze contestația depusă de BMC Truck &Bus SA, respectiv contestația companiei române a fost restituită fără a fi examinată.

Precizăm că anterior experta în achiziții publice, Olesea Stamate, a spus că în condițiile în care exista o contestație nesoluționată semnarea contractului de achiziție este ilegală. „Faptul că a fost semnat contractul indiferent de faptul că a fost depusă o contestație nu este legal. Acest contract nu trebuia să fie semnat în momentul în care a fost depusă contestația, până la momentul soluționării contestației de ANSC. Faptul că acest proces a fost desfășurat cu atâtea încălcări, ridică multe multe semne de întrebare”, Olesea Stamate, expertă în achiziții publice.

Licitația pentru achiziționarea a 31 de autobuze a fost câştigată de o companie, care a oferit cel mai mare preț din concurs și potrivit mold-street, este specializată în IT, fiind un offshore din Ciprul de Nord. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut similar cu cel al regiunii transnistrene. Firma a câștigat tenderul chiar dacă a oferit un preț mai mare. Scandalul legat de procurarea acestora a început după ce weekendul trecut, primarul general interimar s-a fotografiat cu 25 de autobuze ISUZU, expuse în Piața Marii Adunări Naționale, chiar dacă înca nu fuseseră procurate. Fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că autobuzele ar fi vechi si a publicat un video în care ar fi fost înecate. Responsabilii de la primăria Chișinău nu au comentat aceste acuzații, însă zilele trecute Ruslan Codreanu a declarat ca mijloacele de transport sunt noi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram