/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Câmpii, acoperite de gunoaie. Primărița din Budești a cerut ajutor de la primăria Chișinău pentru a scăpa de gunoiul din preajma localității

18 martie 2019, ora 17:53

„La doar câțiva metri de traseul spre Vadul lui Vodă, în anumite locuri, oamenii au aruncat zeci de saci, plini cu gunoi. Fie că este vorba de sticlă, pungi din plastic sau deșeuri vegetale. Și aici oamenii au aruncat gunoiul într-un loc neautorizat. Și aici. Și aici. Și în acest loc. Iar aici oamenii au aruncat gunoiul fără ca măcar să-l pună în saci.”

Cei mai mulți saci cu gunoi i-am găsit în apropiere de comuna Budești. Locuitorii din preajmă dau vina, în primul rând, pe indiferența oamenilor.

„Oamenii au pe deal vie, livezi și pe acolo leapădă și leapădă gunoiul. Îi mizerabil de gunoiște acolo”.

„Eu sunt singură, nu prea am gunoi. Frunzele le grămădesc și le pun să putrezească. Dar hârtiile? Le dau în sobă”.

Oamenii mai spun că în regiune nu sunt locuri amenajate pentru gunoi, iar deșeurile acumulate sunt colectate, destul de rar, de mașini speciale.

„Nu, nu au. Îl duc tocmai încolo chizâș în partea cealaltă. Este gunoiște spre Vadul lui Vodă”.

„Este, este, încolo la Boșcana este unde de dus gunoiul. Este mașină. Vine vinerea și ia. Două vineri în lună”.

În schimbul acestor servicii, locuitorii spun că trebuie să achite în jur de 40 de lei lunar.

„Mașina asta care duce gunoiul lua câte 25 de lei. Dar acum cere 50 de lei pentru o tură”.

„Am înțeles că este prea scump. 40 de lei și vin de două ori”.

Pentru că nu face față situației, primărița de la Budești, care la ultimele alegeri a vrut să ajungă în Parlament din partea PDM, a venit să ceară ajutor de la conducerea municipiului.

Din păcate, mentalitatea cetățenilor este așa cum este. Se aruncă din mașini saci cu gunoi. Plesnesc și ochii, și sticlele de atâta critică și trebuia să fie făcut de anul trecut. EXDRUPO ne-a promis. Vreau să insist, nu este perioada de alegeri, vine alta. Acum aș vrea să interveniți insistent”, Nina Costiuc, primărița comunei Budești.

A primit refuz însă. Viceprimarul municipiului i-a amintit că fiecare localitate trebuie să achite independent pentru serviciile pe care le utilizează.

Fiecare își face acele servicii pe care poate achita. Dar din contul altcuiva nu este atât de bine. Așa este doamna primar? Aceeași problemă este și în Trușeni, Grătiești. Trebuie să ținem cont că noi avem și Curtea de Conturi, care ne controlează”, Nistor Grozavu, viceprimar general.

Responsabilii din cadrul primăriei Chișinău au precizat pentru TV8 că Exdrupo colectează doar deșeurile rămase în urma reparației drumurilor, de pe traseu sau în preajma carosabilului.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram