/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Transportatori au blocat circulația la vama Leușeni după ce au fost amendați de ANTA. Ce spun autoritățile

missing
18 martie 2019, ora 19:05

Amendă a primit și un șofer care efectuează curse neregulate spre Franța. A fost sancționat cu 10 mii de lei de ANTA, iar cu 4 mii de lei de către FISC. Bărbatul spune că nici măcar nu știa că are nevoie de licență pentru a activa.

Când faci o lege, trebuie să preîntâmpini oamenii, să le dai un termen ca să facă regulă, apoi poți să aplici amenzi. Nu am știut”, Victor Musteață, transportator amendat.

De partea cealaltă, autoritățile spun că șoferii au fost informați, însă evită să-și legalizeze activitatea pentru că ar suporta pierderi.

Vorbim de transportatori iliciți care prezintă pericol pentru siguranța traficului rutier și pentru pasageri. Ei prestează servicii de 10 ani, de 7 ani, de 12 ani. Ei știu prea bine care este procedura de înregistrare, doar că ei nu doresc din varii motive”, Sergiu Bucătaru, secretar de stat în domeniul transportatorului.

Din spusele poliției din Hâncești, șoferii au parcat unitățile de transport perpendicular cu drumul, pentru mai bine de o oră și jumătate.

În urma discuțiilor purtate, ultimii, fiind preîntâmpinați despre răspunderea ce o poartă pentru blocarea traseului, aceştia au deblocat traseul, iar către orele 04:30 traficul pe traseu a fost reluat în regim normal”, Cristina Vicol, ofițer de presă IP Hâncești.

Și alți transportatori îi susțin pe protestatari. Ei afirmă că licența le provoacă doar pierderi, obligându-i să achite taxe suplimentare în Uniunea Europeană.

„Au făcut bine băieții că au blocat vama, pentru că organele noastre de conducere nu dau nici o licență, care Uniunea Europeană să o recunoască. Din cauza astra toți transportatorii au numere bulgărești, românești. Microbuzul cela, dacă socotim, într-o lună de zile, el aduce 30 de mii de lei în fondul statului. 03:29-03:36 Ce mai vrea statul de la dânsul? În afară de asta, el ține încă 5-6 persoane la lucru”.

În schimb, reprezentanții Uniunii Transportatorilor susțin că șoferii trebuie să se conformeze acordului semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, adică să obțină o licență, dacă doresc să efectueze curse neregulate în străinătate. În caz contrar, acest fapt este considerat ilegal.

Ei trebuie să se înregistreze, rutele neregulate să se facă în conformitate cu prevederile acordului InterBus. Accesul la activitate în baza acordului Interbus, îl primesc în baza legislației RM, fiindcă RM a aderat la acordul Interbus”, Eugen Dațco, directorul Executiv al Uniunii Transportatorilor.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în total, în urma raziilor de noaptea trecută au fost întocmite 15 procese verbale pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier, fiind aplicate amenzi în sumă aproape 120 de mii de lei, iar în 12 cazuri au fost ridicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare pe un termen de 6 luni.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram